И македонски албанци се включват в концепцията за гражданска нация

преди 3 години

След като реформатовът от опозиционната в Северна Македония партия ВМРО ДПМНЕ Петър Богойески предложи създаването на нова политическа сила - „Македонска концепция“ , която да отрича югославската концепция за македонски народ предлага и завръщане към идеалите на историческото ВМРО за независима Македония за всички нейни граждани, част от албанската интелигенция изразява готовност за подкрепа!

От Арменнд Нухиу – за македонския вестник „Коха“, публикувана и в „Татковина“.

Арменд Нухиу

Ние албанците сме неделим елемент от съвременната македонска държава. И е време като такива да участваме в решаването на всички въпроси в страната. Не само относно „албанския въпрос“, но и за всички държавни въпроси в Северна Македония. Освободени от престъпните политически елити, албанците могат да бъдат най-конструктивния елемент за установяване на право и справедливост в страната. Ние можем да покажем, че сме граждани, които пряко подкрепят държавността. Но трябва да заменим етнонационалния патриотизъм с държавния патриотизъм. „Македонската концепция“, лансирана от млади и прогресивни политически активисти, е единствената политическа платформа, която открито приема, че албанците са истински борци за независимостта на Македония от проруската политика на сръбските власти и са най-сигурните гаранти за нейната независимост.

Това за мен е повече от достатъчно, за да дам лична и професионална подкрепа за „Македонската концепция“.

Популяризирането на новата идея за политическа нация, в която

всеки от нас да е в еднаква степен македонец, независимо от неговата етническа, религиозна или политическа принадлежност

е революционна и отваря вратата към бъдещата истинска равнопоставеност на всички нас, които живеем тук, в Македония.

Ние, албанците, виждахме заплаха и опит за денационализация в предлаганата досега етноцентрична концепция за Македония. За първи път македонци приемат, че ние може да сме толкова македонци, колкото са и те. Концепцията, че държавата е на един народ, малцинствата са нещо различно и по-незначително, досега подкрепяна от СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, е вече в миналото.

Днес ни се предлага да бъдем част от единна европейска нация. Тази оферта е напълно приемлива за всеки от нас. Тази политическа програма е отворена книга, в която можем да пишем най-доброто, за което се сещаме, и на албански. Ще можем да предлагаме  най-добрите проекти и идеи за развитие на цялата страна. Ще ги предлагаме на гражданите, а решението ще е тяхно. За всички граждани на Македония, защото гражданската концепция е единствената, която надхвърля стереотипите от Балканите. Днес македонци и албанци сме еднакво бедни.  Хубаво е да работим братски и да подобрим заедно живота си.

Македонската концепция проправя пътя към пълната европеизация на нашето общество. Поглеждайки назад към семейните спомени, виждаме дълга история на силно сътрудничество с македонските революционери в общата борба за свобода и човешка справедливост. Трябва ли да ви напомням за Питу Гули, албанец по баща, или за общото ни Охридско-Дебърско въстание, или за протоколите от Тирана от 1921 г. Нека използваме миналото, за да намерим път към бъдещето. Бъдещето на свободата и на благоденствието на гражданите.

Всичко това дава на нас, македонските албанци пълното право да влезем смело и активно с предложения, за да могат нашите виждания да станат част от идеята и програмата на „Концепция за Македония“, която виждам като солидна основа за начало на нов процес на честна игра, за конкуренция при  ясни правила и отворени карти за нашата европеизация.

В процеса, разбира се, двата най-големи етноса трябва да играят основна роля, но не бива да забравяме и по-малките етнически общности. Най-големите обаче са тези, които имат задължението да осигурят шансовете за просперитет и на най-малките. Правейки това, ние ще се противопоставим на външните центрове, които използват нашето етнически разделено общество и подхранват конфликтите, чиято крайна цел е да се предотврати членството ни в НАТО и в ЕС.

Крайната ни цел е истинско гражданско общество, в което никой не се чувства като наемател, а приема Северна Македония като своя родина, в която има възможността за личен просперитет. И да не забравяме, че така ще дадем положителен сигнал до нашите евроатлантически съюзници и ще допринесем за стабилизирането на региона. В тази връзка смятам, че реализацията на Коридор № 8 ще спомогне много за свързването на страната ни с Албания и с България. За мен този коридор е не само инфраструктурна връзка, но и икономическа и културна. Той ще разшири допълнително процеса на обективизация на историята, а това е част от основните предложения на „македонската концепция“.

Само така ще постигнем истинността на сътрудничеството между двете основни етнически групи и ще се създаде база за стабилно държавно развитие на Северна Македония. “

Етикети: * *