Какво ще донесе британският 9 септември?

преди 2 години

Председателят на долната камара на британския парламент Джон Бъркау нарече прекъсването на сесията на парламента „конституционен скандал“.

Джон Бъркау – председател на Долната камара на британския парламент

След телефонен разговор на премиера Борис Джонсън с кралица Елизабет Втора и след  посещение на някои от членовете на Тайния съвет (по традиция най-висшият законодателен и съдебен орган във Великобритания, който отдавна играе предимно церемониална роля) в лятната ѝ резиденция в Балморал, Шотландия стана ясно, че на 9 септември кралицата ще прекъсне сесията на парламента. Той ще се събере отново на 14 октомври, когато с ново тронно слово ще бъде обявена програмата на наскоро избраното правителството на Борис Джонсън.

„Аброгирането“ на парламента за определено време и започването на нова сесия с ново тронно слово е практика, която кралица Елизабет по съвет на своя министър-председател е извършвала няколко пъти по време на своето дълго царуване. Но нито веднъж досега това не е ставало пряко волята на мнозинството в парламента. Какво може да се случи идния вторник? Парламентът може теоретично да свали доверието си от премиера и да предложи на кралицата да назначи друг премиер, който да оглави правителство на националното съгласие – евентуално до провеждането на нови избори. Проблемът е, че лейбъристите настояват това да е крайно левият председател на тяхната партия Джереми Корбин, а за либералите и особено за консерваторите-бунтари подкрепа за него би означавало политическо самоубийство. Депутатите могат да се опитат да приемат закон, който да забрани Брекзит без сделка, но прекъсването на сесията рязко намалява шансовете това да се случи. Парламентът, разбира се, би могъл да поиска оттеглянето на искането за напускане на ЕС (т.нар. член 50), но това би означавало да бъде оспорена „волята на избирателите“ от референдума от 2016 г.

Председателят на Долната камара на британския парламент Джон Бъркау нарече прекъсването на сесията на парламента „конституционен скандал“.

Британия върви към конституционна криза. Ще успее ли най-старата демокрация да намери изход от нея?

Съгласието на кралица Елизабет безпрекословно да удовлетвори желанието на своя премиер поставя под съмнение дори оцеляването на британската монархия. Какъв е смисълът от поддържането на скъпия кралски двор, ако ще служи само за декорация?

Каквито и действия да предприеме 93-годишната кралица, те ще задълбочат и без това безпрецедентното разделение на нацията. Каквото и да се случи другата седмица, Великобритания едва ли скоро ще намери изход от кризата.