Идват първите доставки на американски втечнен газ

преди 2 години

Това е първата стъпка към диверсификация на доставките и намаляване на зависимостта на вноса само от Русия

Снимка от сайта на Министерството на енергетиката

Късно вечерта в петък  на терминала в Ревитуса, Гърция, пристига танкерът с първите количества втечнен природен газ за България от САЩ. Договорът за тяхната доставка е сключен между холандската компания „Колмар“ и обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Разтоварването на танкера ще започне в събота, 1 юни.

Количествата, които ще бъдат доставени, са за второто и третото тримесечие и са съответно в размер на 90 и 50 млн. куб. м природен газ от компаниите „Шение“ и „Бритиш Петролиум“.

„Един от основните приоритети на настоящото правителство в областта на енергетиката е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Можем да се похвалим с конкретни действия – седмица след като дадохме начало на изграждането на интерконектора Гърция-България, природен газ от Съединените американски щати постъпва в българската газопреносна система“, допълни министър Петкова. Тя поясни, че доставката на втечнения природен газ е на конкурентни цени и подчерта, че това е сериозна крачка към либерализацията на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

Петкова добави, че доставчикът „Колмар“ е депозирал официално писмо до Министерството на енергетиката и „Булгартрансгаз“ ЕАД, в което заявява интерес за  сключване на договор за доставка на втечнен природен газ за следващите 5 години в размер на 500 млн. куб. м, които да бъдат търгувани през газовата борса – „Газов хъб Балкан“ ЕАД.

Сделката ще помогне да се иска от КЕВР намаляване на цената на газа за третото тримесечие. Прекият резултат от сделката ще се отрази и на крайните потребители.

Етикети: *