Играта на Брекзит – кой ще се уплаши пръв?

преди 3 години

Гамбитът на Тереза Мей се превърна в игра на „chicken” („пиле“ или „страхливец“). В нея двама хлапаци карат колите си един срещу друг и всеки се надява другият да се уплаши пръв и да свие встрани. Ако и двамата не се уплашат, следва катастрофа.

След като през миналия вторник премиерът преживя отхвърлянето на плана ѝ за Брекзит с незапомнено мнозинство, ден по-късно тя оцеля след вот на недоверие в парламента. Страната изпадна в непомнена политическа криза.

Тереза Мей прекара събота и неделя уединена в провинциалната резиденция в Чекърс, след което заяви, че няма да търси по-широк консенсус с опозицията за нов план или за нов референдум. Вместо това ще се опита да спечели опонентите на плана за напускане от нейната партия и от коалиционния си партньор  –
северноирландската Демократическа юнионистка партия, като се опита да се договори с европейските лидери за отпадането на т.нар. ирландска спирачка.

Както е известно, днес няма контрол по границата между Ейре и британската Северна Ирландия. Според спогодбата, постигната между Мей и европейските лидери, ще трябва да се търсят начини как хем Великобритания да напусне ЕС и Единния пазар, хем по тази граница да няма контрол. Според споразумението ЕС си запазва правото да блокира излизането на Великобритания от Единния пазар, докато не се намери  решение.

Тази „застраховка“ за ЕС беше абсолютно неприемлива за част от британските консерватори. Но единственото възможно решение – Северна Ирландия да има особен статут и да остане в Единния пазар, беше крайно неприемливо за северноирландските юнионисти.

Ще се откажат ли Ейре и ЕС от гаранцията, за да избегнат твърд Брекзит, при който Великобритания няма да плати договорените около 50 милиарда евро, и ще се стигне до сътресения от прекъсване на търговията с Британия?

Или Британският парламент ще спре Брекзит – със или без съгласието на премиера?

Сякаш за да покаже какви опасности крие връщането на контрола по границата в Ирландия, група неидентифицирани терористи взривиха кола-бомба пред сградата на съда в Лондондери – град в Северна Ирландия, където в миналото ИРА е извършвала много нападения. Този път нямаше жертви. Но никой не може да предположи  какво ни очаква, ако никоя от страните не се откаже от курса, който е поела!

Етикети: *