Икономическият растеж на Русия е твърде добър, за да е истински

преди 2 години

В днешна Русия в името на собственото оцеляване може би е по-добре да се занимаваш с манипулирани данни, отколкото достоверно да отразяваш какво става в икономиката

Леонид Бершидски, Блумбърг, САЩ

Росстат, официалната статистическа служба на Русия, демонстрира пламенен оптимизъм под ръководството на новия си шеф Павел Малков, който пое поста през декември. В понеделник, 4 февруари, агенцията съобщи, че през 2018 година икономиката на страната е нараснала с най-бързия темп от 2012 година. Това допълва неотдавнашното преразглеждане на данни, което заличи рецесията през 2016 година. Новите цифри изглеждат все по-подозрителни, включително за някои икономисти от правителството. 

На 20 декември президентът Владимир Путин бе попитан на пресконференция защо икономическата статистика за Русия изглежда по-оптимистична, отколкото предполага реалният живот на хората, и дали може да се вярва на данните. Путин призна, че  статистиката не е перфектна и наистина трябва да се подобри. Само четири дни по-късно бе поискана оставката на ръководителя на Росстат Александър Суринов и на негово място бе назначен Малков, бивш служител на Министерството на икономика. 
Финансовият министър Антон Силуанов коментира на 24 декември, че качеството на данните на Росстат е „ужасно“ в някои области като реалните доходи на населението (които се понижаваха през четири от шестте предходни месеца) и инфлацията (която бе по-висока от прогнозите на правителството през по-голямата част от годината). 

Още преди да приключи първата седмица на Малков на новия му  пост, Росстат публикува значително преразгледани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) за 2016 и 2017 години. Службата коригира показателите от свиване на БВП с 0.2% през 2016 година до растеж от 0.3%, оценявайки, че рецесията, последвала рязкото поевтиняване на петрола през есента на 2014 година и въвеждането на западните санкции срещу Русия, е продължила само една година. Росстат коригира към повишение и цифрите за растежа през 2017 година до 1.6% спрямо обявените по-рано 1.5%. 

Оптимистични цифри 

В понеделник, 4 февруари, Росстат обяви данни за растежа през 2018 година, според които икономиката е нараснала с 2.3%. Това надминава всяка от 36-те прогнози, проследени от Блумбърг. Най-високата сред тях бе за растеж от 2.1% и далеч надминаваше  средните очаквания. Консенсусът бе за 1.7%. 
Вероятната причина е сериозно преразглеждане нагоре на оценката на Росстат за увеличението на активността в строителния сектор. Първоначално службата оцени растежа през периода от януари до  ноември на 0.5%, но преразгледаната оценка през януари го определи на 5.3% за цялата година. Рязкото повишение коригира предишно несъответствие в руската статистика. Тогава Росстат отчете силно увеличение в инвестициите през третото тримесечие на годината, което не се съвпадаше много със стагнацията в строителния сектор. 

За скока, отчетен в строителството, има невинно обяснение. „Новатек“ завърши изграждането на завод за втечнен природен газ за
27 милиарда долара на Ямалския полуостров в Северозападен Сибир. Голяма част от този проект вероятно е била отчетена от Росстат през 2018 година, макар действителното строителство да е извършено по-рано. Достоверността на цифрите на Росстат обаче остава съмнителна. 
На 2 януари Алексей Кудрин, председателят на руската Сметна палата и финансов министър преди Силуанов, съобщи с туит, че руският БВП вероятно е нараснал с 1.5% през 2018 година. Дори след като Росстат публикува оптимистичната си оценка за растеж от 2.3%, друг изявен икономист от правителствените среди, Андрей Клепач от държавната банка за развитие ВТБ, също оцени нарастването на икономиката през 2018 година на 1.5%. „Засега не съм склонен да вярвам на нищо друго“, каза Клепач пред агенция ТАСС. 
Без значение дали песимизмът на Кудрин и Клепач е оправдан,  Росстат има явна причина да манипулира цифрите. Подкрепата на  президента Путин намалява, а рейтингът на премиера Дмитрий  Медведев спада дори още по-бързо. За първи път от 2013 година  мнозинството руснаци посочват, че страната върви по погрешен път. 
Сега, когато Путин търси начини да увеличи популярността си и да намали вероятността от масови протести, евентуално уволняване на Медведев и преструктуриране на непопулярното правителство, може би дори разследвания за корупция срещу някои високопоставени чиновници, изглеждат като примамливи възможности. 
Путин харесва статистиката и се гордее със способността си да помни много икономически данни. За правителството може да е въпрос на оцеляване да му даде добри цифри, с които да жонглира.

Най-новото преразглеждане на данни и оценката за растежа  през 2018 година са доста смели решения. Макар семената да бяха посяти при Суринов, за Малков, младия кариерист, който го наследи, няма да е лесно да публикува разочароващи данни след този изблик на оптимизъм. Той обеща да модернизира Росстат и напълно да я въведе в дигиталната ера. В ерата, задвижвана от данните обаче, едно от ключовите правила е „каквото влязло, такова излязло“.

В днешна Русия в името на собственото оцеляване може би е по-добре да се занимаваш с манипулирани данни, отколкото достоверно да отразяваш какво става в икономиката. Във всеки случай икономистите, които следят случващото се в Русия, сега трябва да внимават особено много какво върши Росстат.

БТА

Етикети: * *