Има ли някой там? (2)

преди 2 години

Имаме ли съседи отвъд земята?

Изследване на Австралийската академия на науките 

Винаги сме се вълнували при мисълта за извънземен живот някъде из Вселената. На тази тема са изписани безброй научно-фантастични романи и разкази, ограничени само от нашата фантазия. Но може ли наистина извънземни създания да живеят в безкрайното космическо пространство или на далечни планети и луни? Има ли там някъде други интелигентни същества или ще открием само прости организми?

Къде са всички тези извънземни?

Нашето слънце е само една от милиардите звезди в нашата галактика. През последните години учените откриха хиляди планети кръжащи около други звезди. Изглежда, че повечето звезди имат планетни системи.

Следователно е вероятно да съществува голям брой обитаеми планети в галактиката Млечен път и отвъд него, на които може да има интелигентен живот. Някои от тези интелигентни цивилизации може да са овладели умението за междузвездно пътуване. Но Земята (все още) не е била посещавана от интелигентни извънземни.

Голямата вероятност да съществува извънземен живот и липсата на доказателства за него се нарича „Парадокс на Ферми“ – по името на италианския физик Енрико Ферми, който пръв прави тази аргументация през 1950 година. 

Това е големият въпрос: Къде са всички те?

През 1961 г. астрономът Францис Дрейк прави опит да осмисли парадокса и развива уравнение, което включва всички съответни фактори за наличие на извънземни цивилизации. Той прави прогноза какъв е броя на тези от тях в галактиката, които могат да комуникират с нас.

Дрейк взема предвид фактори като броя на формиращите се звезди, колко планети може да има около тях, колко от планетите са обитаеми, колко цивилизации може да са възникнали и придобили технологии, които можем да открием и колко вероятно е те да поискат да комуникират с нас.

Уравнението на  Дрейк изглежда така:

 N = R* x fp x ne x fl x fi x fc x L

Някой от оценките, които влагаме в уравнението са по-скоро спекулации отколкото доказани факти, така че вместо отговор имаме възможно най-доброто предположение. Уравнението е по-скоро  инструмент за привличане на интерес и създаване на дискусия по темата.

В търсене на интелигентен живот

Радио-телескопът в Паркс, Австралия

Учени и радио-астрономи са започнали системно търсене на извънземни интелигентни същества (SETI). Няколко международни организации, включително Лигата SETI търсят далечни сигнали, които могат да са създадени само от интелигентни същества.

През 1995 година Институтът SETI инициира Проекта Феникс, който използва трите най-силни радио-телескопи в света: Грийн Бенк в Западна Вирджиния (САЩ), телескопа Арецибо в Пуерто Рико и радио-телескопа Паркс в Нов южен Уелс (Австралия).

През началната фаза Проектът Феникс използваше телескопа Паркс, за да търси сигнали идващи от 202 звезди с размерите на слънцето на разстояние до 155 светлинни години. Към края на операцията Проектът Феникс сканира около 800 „близки“ звезди – в обсег до 24 светлинни години, в търсене на следи от живот. Проектът откри определени космически шумове, но те не можеха да бъдат приписани на извънземни.

Днес всеки може да се включи в търсенето на извънземни интелигентни същества чрез своя личен компютър. SETI@home е проект на Калифорнийския университет, който ползва компютрите на всички които се включат, за да анализира повече данни засечени от радио-телескопите.

Мнозина се вълнуват от идеите за изпращане на хора до Марс, но експедиции отвъд Червената планета все още не са възможни. Разстоянията и времето което е нужно те да бъдат прекосени са прекалено големи.   

Казано просто:

Всякакви изследвания за живот отвъд Земята ще трябва да се осъществят от роботи, сонди и „марсоходи“.

Тези инструменти ще ни дадат богата информация и можем да ги изпратим чак до Плутон, а може би и отвъд Слънчевата система. Но когато говорим за живот извън нашата Слънчева система, най-близките звезди са на няколко светлинни години. Дори комуникациите посредством електромагнитни вълни, които се движат със скоростта на светлината,  си остават изпращане на еднопосочен сигнал.

Малка е вероятността да открием интелигентни същества някъде наблизо, но е възможно да намерим прости форми на живот.

Имаме ли съседи отвъд земята?

Времето ще покаже. Изследванията продължават.

Тази статия е адаптирана от уеб страницата на Австралийската академия на науките и прегледана от професор Малкъм Уотър от Австралийския център по астробиология.

Етикети: *