Иран отбелязва 40-годишнината от победата на Ислямската революция

преди 3 години

В чест на празника анимационен филм показва как иранска подводница потопява американски самолетоносач и съпровождащата го флотилия

Техеран, Марк Журдие, Франс прес

Днес Иран отбелязва 40-годишнината от победата на Ислямската революция на фона на икономически трудности и възобновено напрежение със САЩ. Неработен ден, 22-ри бахман (11-тият месец от годината в Иран – бел. прев. ) според иранския календар отбелязва падането на имперския режим на шах Мохамад Реза Пахлави на 11 февруари 1979 г. – 10 дни след триумфалното завръщане от изгнание на аятолах Рухолах Хомейни, основателят на Ислямска република Иран.

Демонстрация в Техеран през февруари 1979 г.
Снимка Уикипедия

Както всяка година, иранските власти ще организират голям митинг на площад „Азади“ („Свобода“) в центъра на столицата. Президентът Хасан Рохани ще произнесе реч на проявата. Навсякъде в страната са предвидени официални церемонии за честванията.
Прагът от 40 години, синоним на зрялост, е особено символичен в мюсюлманския свят – това е възрастта, на която според поверията пророкът Мохамед е получил божествено откровение и е започнал да проповядва Корана.

Досега програмата на тържествените церемонии, започнала на 1 февруари, не се отличаваше по нищо от тези през предходните  години, без да има особен патос.

Четиридесетата годишнина от революцията съвпада с период на 
икономически трудности за Иран. Търговските и финансовите придобивки, на които Иран се надяваше от ядреното споразумение, подписано през 2015 г. с международната общност, изобщо не станаха факт и страната страда от възобновяването на американските санкции, последвали едностранното оттегляне на САЩ от сделката през 2018 г.

Рецесия

Според Международния валутен фонд (МВФ) през 2018 г. иранската икономика е навлязла в рецесия и брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще намалее с 3,6 процента през 2019 г. Оттеглянето на САЩ от ядрената сделка и открито враждебната политика на Америка на президента Доналд Тръмп към Ислямската република предизвика възобновяване на напрежението между Техеран и Вашингтон, където някои представители на властите не крият желанието си за „смяна на режима“ в Иран. От няколко месеца иранските власти редовно предупреждават за“внедрени“ агенти, които заплашват Ислямската република отвътре.

Друго предизвикателство, пред което се изправя Иран, е екологичната криза, засегнала страната: замърсяването на въздуха в най-големите градове, замърсяването и ерозията на почвите, продължителните суши, превръщането на някои райони в пустини, пустинните бури, щетите върху биоразнообразието.

За 40 години „страната се разви в много области като  здравеопазването, промишлеността, услугите“, заяви наскоро  министърът на околната среда Иса Калантари. „В областта на  екологията обаче просто няма какво да кажем в своя защита“, призна той, цитиран от министерството си.

От няколко седмици държавната телевизия увеличава предаванията, посветени на 40-годишната история на Ислямската република, като възхвалява развитието на страната, особено във военната сфера. Излъчен няколко пъти през последните дни късометражен  анимационен филм показва как иранска подводница от клас „Гадир“  (Иран обяви наскоро, че е спуснал на вода нови модификации на този клас подводници) потопява американски самолетоносач и  съпровождащата го флотилия, преди да ги затегли по дъното с  помощта на въжета.

„Революцията продължава“

В столицата бяха открити две изложби, организирани от  въоръжените сили, за да покажат на обществеността всички оръжия, разработени от Иран за 40 години. На 2 февруари иранските власти съобщиха за успешно изпитание на крилата ракета с обсег над 1350 км. След като призна провала на тест, предвиден да изведе сателит в орбита в средата на януари, правителство обеща да направи скоро втори опит за изстрелване на сателит с научни цели, наречен „Дусти“, („Дружба“), което навежда на мисълта, че това изпитание може да бъде проведено през „десетдневката на Аврора“, което в официалната терминология обозначава 10-те дни, предхождащи победата на революцията. Досега обаче властите не са съобщили нищо по въпроса.

Както всяка година, годишнината от революцията ще бъде отбелязана с тържествен молебен, отслужен от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.
Според държавната телевизия вчера аятолах Хаменей е помилвал „голям брой“ затворници. Ръководителят на съдебната власт аятолах Садег Ардешир Лариджани заяви във вторник, че тази година амнистията обхваща 50 000 души, като същевременно изтъкна, че в Иран няма „политически затворници“.
Техеран и някои градове в околностите му са украсени със светещи гирлянди и възпоменателни плакати, прославящи аятолах Хомейни и възхваляващи „40 години величие“.
Печатът не остава по-назад. В четвъртък ултраконсервативният всекидневник „Джаван“ излезе със заглавие „Революцията  продължава, оставаме революционери“.

БТА

Етикети: * * *