Ирански стратег: През 2065 – победа на авангардната ислямска култура в света

преди 3 години

Според американски изследвания той е съавтор на иранската версия на асиметричната война, заедно с настоящия командващ КИГ генерал Мохамед Али Джаафари.

Във видеобръщение по случай 40-годишнината от победата на ислямската революция в Иран един от най-видните теоретици на иранската външна политика и сигурност, понастоящем директор на „Центъра за доктринален анализ на сигурността без граници“ Хасан Абаси заявява, че „се надява неговата държава да наложи културната власт над редица столици в Америка и Европа“.

Според него „стратегията на Иран 1444 (съгласно персийския календар тази година съответства на 2065 г. по Христа) ще създаде етапа, по време на който ще бъде формирана авангардна ислямска култура“. В своята лекция Абаси отбелязва, че Иран планира през следващите 40 години да излезе „отвъд Аден, Алеппо и Мосул“. Това означавало да бъде отбелязван шиитският религиозен празник Ашура в Хусеиния, шиитски религиозен храм в Белия дом, да бъде организирано честването на рождението на Махди ал Монтазар, очаквания месия в Бъкингамския дворец, а Версайският дворец да стане домакин на посрещането на шиитския празник Лаяли Ал-Кадр, нощите на съдбата. Освен това посещението на иранците в Йерусалим ще бъде по-лесно от това, което в момента те осъществяват до религиозните мавзолеи в иранския град Рай, южно от Техеран.

Според иранския стратег, ако в миналото ислямската революция означавало защита на Ахуаз (провинцията на Иран, населена с арабското малцинство), днес се разбира защитата на планините на Аден, Алеппо и Мосул, а утре ще се интерпретира като „културна инвазия на Запада“.

В емоционалното си изложение Абаси сграбчва лист хартия, за който казва, че това ще бъде билет за космическата станция Техрани Мокадам. Става въпрос за създателя на иранската програма за балистичните ракети с голям обсег, разработена заедно със Северна Корея, генерал Хасан Техрани Мокадам. Последният е убит през декември 2011 г. по време на тестове във военната база Бидкане, южно от Техеран.

Истинското име на Хасан Абаси е Айдула Казуини. Роден е през 1966 г. в Азна, столицата на провинция Лористан. Местните хора са народност от западноиранските етнически общности. Запознати с местния фолклор твърдят, че отделни думи от местния диалект съвпадат със запазилите се прабългарски думи в българския език. Абаси е бивш член на Корпуса на ислямските гвардейци (КИГ).

Според американски изследвания той е съавтор на иранската версия на асиметричната война, заедно с настоящия командващ КИГ генерал Мохамед Али Джаафари. Американският експерт Майкъл Линдън смята, че в момента Абаси е теоретик и съветник в кабинета на духовния лидер на Ислямската република аятолах Али Хаменей, чийто ресор е Северна Америка.

В западни и израелски анализи го наричат „Кисинджър на исляма“ и „стратегически мозък на новия ирански елит“. Според изследване в сферата на сигурността, осъществено от Хюлет-Пакърд през 2014 г., създаденият Кибер център на басиджите (ирански доброволци, които обикновено потушават уличните демонстрации срещу властта) функционира под негово ръководство.

Етикети: