Нови искри в демократичното простраснтво!

преди 3 месеца

Д-р Мутафчийски не е политик, нито има претенции да бъде такъв.

Председателят на НОЩ ген.майор Венцислав Мутафчийски

На своята Facebook страница анализаторът Илиян Василев отправи критика към политолога Огнян Минчев. Поводът беше различното отношения на двамата към председателя на Националния оперативен щаб генерал- майор професор Венцислав Мутафчийски. Мерките препоръчвани от НОЩ и провеждани от правителството все още се ползват с доверие от страна на обществото, но отношението към тях става все по нееднозначно. Най-тъжното в случая е, че наблюдаваме разделение в демократичното пространство.


Ilian Vassilev:

Най-нелепото нещо в случая е „матросовската“ позиция на Оги. И това е човек, който би трябвало да защитава свободата на медии, на изразяване и на питане, защото ако не сте забелязали през последните два месеца ни отнеха базисни свободи и ни затвориха?! Без дебат, само на базата на хорор истории, разказани от брифинги? Ухан, Бергамо, Ню Йорк, и ни внушиха че и у нас ще стане същото. Повтарям без дебат, без оценка. И то не стана, защото никой не си направи труда да направи епидемиологични изследвания. Как могла Миролюба да извади сакросанктния генерал от равновесие и той да плаши със смърт?!
Е факт, че генералът загуби своя ореол, загуби със сигурност перспективата за кариера по-нататък. Това не означава, че заслугите му няма да останат. Просто се вкара задължителен баланс, защото заради този човек и неговата преценка за зараза с невиждана ярост се самоарестувахме?
Сега ясно ли ви е защо сме като демокрация, като свобода на медиите на 111-то място, като общество, като развитие сме на това дередже. Медийните памперси в севдините брифинги създадоха измамното впечатление, че всичко е наред, когато ти отнемат свободите в името на сигурността. Да, ама не. И единственият начин да се гарантират интересите на обществото е журналистите да питат, много и трудни въпроси.
И кое точно извади храбрия генерал от равновесие – въпросът за манипулацията със стоте заразени на ден като репер за затягане отново на извънредното положение. Самият Мутафчийски призна че това не може да бъде сигурен индикатор защото зависи от броя на тестовете. Уж шеф на щаб, уж мъжкар, уж генерал, пък бяга от медийното „бойно“ поле? И сега някои се стресират, че идолът им се показа слаб. Това на журналиста ли е проблем?
Питат го за абсурдни реакции на болници, които изискват задължителни тестове, за реален случай на инвалид, който пътува от град Левски за уговорен прием и го връщат, та се налага лекарка от срам да и дава на жената пари за да се върне, път Мутафчийски не отговарял за МЗ?
Хубавото на тези времена е че са прагови, трудни и става ясно кой кой е?
Утре Миролюба или други журналисти ако имат възможност ще поискат да питат и Борисов, и Пеевски, и Доган – но те ще се скрият, защото са над тези неща. И част от причината за тяхното криене са именно подобни позиции.
Жалко, много жалко. Ясно е, че не защитава Мутафчийски, а Борисов. Има си право. Избор. Избори. Всеки ги прави.
И бъдете сигурни, че утре ако тръгнат да атакуват журналистите и тази „малка“ телевизия, адептите на Мутафчийски и Борисов ще ръкопляскат и ще искат Миролюба отново да бъде унизена и да си кара таксито.

Ognyan Minchev:

Драги  Илияне, от ранна възраст съм възпитаван да защитавам хора, които са  обвинявани невинни. Това важи още повече за хора направили добро и  получили в отплата неблагодарност, присмех и зло. Това не е поза на  Матросов – това е етично и гражданско задължение. То няма общо със  свободата на словото, която защитавам не по-малко от теб. Твоята битка е  с ГЕРБ и Бойко Борисов. Изпрати Бенатова да интервюира Борисов. Д-р  Мутафчийски не е политик, нито има претенции да бъде такъв. Той е  организатор на експертната работа за справяне с епидемичната криза. В  това си качество той два пъти на ден за два месеца бе на разположение на  медиите. Битката ти е с Борисов – не с лекарите. Води тази битка. От  мен защитник на Борисов няма да направиш. Слава Богу, това, което съм  говорил и писал е публично достъпно. Избери други аргументи –  по-надеждни.

Етикети: * * * *