Испания: Скромна победа за социалистите, пробив за крайната десница.

преди 3 години

Предсрочните избори в Испания не произведоха ясно мнозинство и формирането на стабилна коалиция изглежда като мисия невъзможна.

Педро Санчес
Снимка на BBC News

Испанските социалисти получиха най-много гласове на изборите вчера –  третите за последните четири години, но не успяха да си осигурят мнозинство, предаде BBC News

Социалистите на Педро Санчес, които получиха 29% от гласовете, но дори да се коалират или с крайно левите „Podemos” („Можем“), няма да им достигнат 11 депутатски места, за да формират мнозинство. Затова ще трябва да разчитат и на подкрепата на регионални партии, включително  на каталунските сепаратисти на Ориол Хункерес, който е в затвора заради участието му в опита да обяви Каталуния за независима през октомври 2017 г.

Друг вариант пред Санчес е да се коалира с някоя от дясноцентристките партии. Народната партия на Пабло Касадо преживя тежко поражение и получи едва 16% от гласовете. Тя едва ли ще се коалира със социалистите. Партията „Ciudadanos“ („Граждани“) на Алберт Ривера получи 15%. Депутатските места на социалистите и на „гражданите“ стигат за формиране на мнозинство, но идеологическите разлики между тях са прекалено големи, а и Ривера наскоро отправяше остри критики към Санчес заради склонността му да преговаря със сепаратистите.

Никой не беше изненадан, че партията  „Vox” (на латински „глас“) на Сантяго Абаскал получи 10% и за първи път от началото на 80-те години на 20 век в испанския парламент ще присъства крайно дясна партия. “Vox” се обявява против мултикултирализма, феминизма и е за налагане на строг контрол над имиграцията.