Истината ще Ви направи свободни!

преди 7 месеца

Настоявам предаването „Вяра и общество“ да бъде възстановено, а генералният директор да бъде освободен от този важен обществен пост!

Истината е единственото условие да се възвърне свободата на духа!
Намирам оправданията на генералния директор на БНТ пред СЕМ за свалянето на предаването „Вяра и общество“ за, меко казано, неоснователни! Още повече, че изслушването на г-н Кошлуков в СЕМ, където той излага аргументите си против г-н Горан Благоев и неговото предаване „Вяра и общество“, се е провело в отсъствието на г-н Благоев!

Добре известно е, че един от основните постулати на демокрацията – още от времето на нейното начало в Древна Гърция и до днес, гласи, че двете страни в спора трябва да бъдат третирани равностойно! Равенството означава, че и двете страни трябва да получат възможност да изложат своите възгледи и гледни точки при равни условия. Никоя от тях не може да бъде поставена в значително по-лоша позиция от другата. В случая с Г. Благоев това условие очевидно не е спазено!

Твърде авторитарно и пристрастно, нали!?

Според Кошлуков Горан Благоев очернял и поругавал светците Александър Невски и Серафим Соболев, а това било „директно хулене на Бога“. Защо!?

Нали е писано, че: „И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни” (Иоан 8:32). Как да познаем истината, ако не видим и не чуем и двете страни?
И още, нали истината е единственото условие да се възвърне Свободата на Духа!?

Всъщност дискусията дали катедралният храм в българската столица трябва да носи името на руски светец тече от повече от сто години. Имало е време, когато храмът се е наричал „Св. Св. Кирил и Методий“ и според мен така е по-правилно и редно. Дискусията по този важен въпрос обаче трябва да продължи по цивилизован начин! Обявяването на отец Серафим Соболев за общ светец на БПЦ и РПЦ предполага, че обществото е в правото си да се запознае с подробности за неговата светска и обществена дейност. Все пак не сме теокрация!

Още по-безпочвен и несъстоятелен е доводът за спирането на предаването поради критиките към висши представители на Българската православна църква, към изпълнителната власт и заради въпроси, свързани с финансирането на БПЦ от страна на държавата.

Предаването се нарича „Вяра и общество“ именно защото разглежда и дискутира връзката между църковните институции и обществото. Това са теми, които интересуват и засягат широк кръг от населението.

Българската национална телевизия не принадлежи нито на правителството, нито на Българската православна църква. Тя е на цялото общество и в нейните програми не може и не бива да има забранени теми, ако те вълнуват българските граждани.

Във връзка с всичко това настоявам предаването „Вяра и общество“ да бъде възстановено, а генералният директор да бъде освободен от този важен обществен пост!

Етикети: *