Иво Христов за Сергей Станишев преди 5 години: Той е олицетворение на безпътицата на българската левица

преди 9 месеца

Да скочи в Брюксел е закономерно поведение за един скакалец, опоскал до шушка националната си нива.

 
Свободна зона с Георги Коритаров
Снимка от сайта на ТВ Европа

23 април 2019 – вторник

Днес е 23 април. Световен ден на книгата. Много книги са се изписали през вековната история на човечеството. Толкова много, че е невъзможно да ги обхванеш дори в рамките на един живот. Можеш обаче да прочетеш или поне да се опиташ да се спреш на най-основни сред тях.

Но ако и за това нямаш време, особено ти, българино, тогава насочи вниманието си към четене по отношение на онези неща, които могат да ти бъдат полезни в рамките на една сериозна предизборна кампания, каквато е кампанията за Европейски парламент. А тя започва само след броени дни. И то официално.

Ето например, ако не си прочел редица книги – на Димитър Благоев, Георги Бакалов, Георги Кирков или на редица други идейни политически и художествени творци на лявата идея, ако не си прочел „Защо сме социалисти?” на Сергей Станишев, поне прочети от днешното издание на електронния сайт factor.bg позицията на Сергей Станишев, според когото „ГЕРБ ще прави кампания на базата на греховете на Тройната коалиция, а ние им оставихме успешно наследство”.

Сергей Станишев – бивш премиер с мандата на Движението за права и свободи, провалил се като излъчен с мандата на БСП през 2005 година и продължил да управлява като излъчен от ДПС до 2009 г. Това беше Тройната коалиция. Сега Сергей Станишев е на пето място в кандидатската листа за евроизборите на БСП. На четвърто място е Иво Христов – доскорошен началник на кабинета на президента Румен Радев. Неслучайно споменавам Иво Христов. Иво Христов не е ГЕРБ. Иво Христов е ляв. Дори може да се каже още по-наляво и от самия Станишев. Очевидно неговото място в листата на БСП е по колективна договорка и може би персонално изработена концепция между Румен Радев и Корнелия Нинова.

И така – Иво Христов е четвърти в листата. Сергей Станишев е пети. А сега чета извадки от статия на Иво Христов, за когото пак припомням – не е от ГЕРБ. Статията е писана във вестник „Сега” през 2014 година през юни. Тя се казва „Сергей forever” (Сергей завинаги). „В земите на БСП след обработката със сержицид не вирее нищо читаво…, защото самият принцип на кадровата политика в тази партия е антиселекцията… Решението на Станишев да стане евродепутат е изненада само за онези, които още обръщат внимание на думите му. Да скочи в Брюксел е закономерно поведение за един скакалец, опоскал до шушка националната си нива. Евродепутатството очевидно е най-привлекателната синекура. Синекура впрочем означава „без грижи”, а безотговорността е доказаното професионално достойнство на Станишев… Станишев е формалният лидер на ПЕСоглавците в Европейския парламент.” Обърнете внимание – не Партия на европейските социалисти, ПЕСоглавци, пише Иво Христов, който е четвърти, а Станишев е пети в евролистата на БСП. Но и по-натам: „Станишев е диагноза за безпътицата на европейската социалдемокрация, създателката на обединена Европа, която забрави принципите си… Станишев е олицетворение и на безпътицата на българската левица…, на самоуправството на БСП, на апаратните интриги, подмяна на капитала на идеи с идеите на капитала. Резултатът – застаряла, аморфна партия, неспособна даже да отстрани обяздилата я върхушка, и малка привилегирована каста далаверисти, деца на соцноменклатурата, разставени във властта с цел преумножаване на печалбата. СПИН-социализъм, по израза на Кутев”.

Иво Христов – четвърти в евролистата, пише така за Сергей Станишев, който е пети в евролистата. Иво Христов не е от ГЕРБ. Защо ли Станишев се оплаква, че ГЕРБ щял да прави кампания за сметка на греховете на Тройната коалиция? Та не вижда ли какво прави този, който е пред него – Иво Христов? Може би не го вижда, защото, както е казал Есенин: „Лицом к лицу/Лица не увидать./Большое видится на расстоянье.” Превеждам го заради СЕМ: „Лице в лице лицето не се вижда. Голямото се вижда от разстояние.” Тоест Станишев не вижда пред носа си, а вижда ГЕРБ. А това, което е пред носа му, го прави на „мат и маскара”, защото, ако се погледне на голямото от разстояние, Станишев ще види, че не само той самият олицетворява безпътицата. Самата му партия е безпътица.

От ФБ профила на автора, заглавието е на редакцията

Етикети: