Изборът днес не е между „ляво“ и „дясно“, а между олигархията и върховенството на закона

преди 1 година

.Когато няма автентични политици и нормална политическа координатна система с върховенство на правото, “десните” политики работят за олигархията.

Честно, стана ми жал вчера за Николай Василев. Защото наистина на фона на други негови съратници, може би пое прекалено голям негативен товар. И е добре, че му дадоха публично думата да се защити.Проблем за него е огорчението му, че понеже бил най-десният политик у нас – бил жертва на “приятелски огън” от “десницата”. А той предлагал най- десните политики – как е възможно да не го приемат?

Николай вероятно е добър финансист с наистина ортодоксално десни икономически убеждения. Сигурно е и добър професионалист в това, което прави. Но подобно на други хора били във властта и далеч от проблемите на гражданското общество, Николай не показа разбиране за болките на деня. Разминаването е на много нива, но аз ще се спра на три.

На първо ниво, г-н Василев продължава да схваща притивоборството в обществото като между дясно и ляво. И затова е толкова разстроен от десните. Всъщност в олигархична система тези понятия са само табелки, които да скрият борбата между вижданията за начина по който се упражнява властта и определят успелите хора в едно общество. Когато няма автентични политици и нормална политическа координатна система с върховенство на правото, “десните” политики работят за олигархията.

На второ ниво, проблем са именно предложените десни политики. Те не само усилват олигархията. Те не са адекватни за потребностите на икономиката в условията на пандемия. Цял свят опитва по всякакви начини да подпомага своите граждани и бизнеси. За г-н Василев криза освен война няма. Предлага при едни от най-ниските преки данъци в Европа тяхното по-нататъшно намаляване с цел да впечатли. А милиардите, които не постъпват в бюджета ще компенсира с милионите, които ще спести от съкращаване в администрацията. Да не говорим за факта, че бюджетите на повечето министерства и общини стигат само за заплати – т.е за него модернизацията и инвестициите там въобще не са тема. Може би така г-н Василев разбира “малката държава”. А закъсващата пенсионна система, социалните помощи и т.н? Да, реформите могат да спестят доста пари, но те надали ще стигнат при такова мащабно намаляване на данъците. А само ниски данъци се убедихме, че чужди инвестиции не привличат.

На трето ниво, г-н Василев предлага политики, които още повече ще засилят неравенството, което е голям бич в нашето общество. Отдавна сме лидери по коефицента Джини, който мери ножицата между богати и бедни.А на олигархията са нужни именно бедните, които с гласовете си да поддържат фасадата на демокрацията.Отделно вече критикувах идеите за приватизация на ББР и концесиите на магистрали.Виждате как двама смятащи се за десни икономисти могат да имат много различно мнение за адекватността, ефективността и навременността на т.н. “десни” политики.

Етикети: