Изборът на F 16 – ново начало за българската отбрана!

преди 2 години

Докато получим новите изтребители, трябва да поискаме от САЩ повече мисии по съвместна охрана и няколко F16, за временно ползване.

Датата 16 януари 2019 г. ще остане в българската политическа история като ден, в който 130 народни представители от различни политически сили и с различни политически убеждения се обединиха около едно националноотговорно и стратегически правилно решение. 130 народни представители загърбиха тяснопартийните си интереси и различия и дадоха мандат на правителството да преговаря със САЩ и да постигне възможно най-добрите условия за подписване на договор за придобиване на F16.

Сега е ред на правителството да започне и да доведе преговорите до успешен финал, така че още до лятото на тази година да имаме договор.

Отсега нататък обаче предстои много сериозна работа. Не е пресилено да кажа, че най-тежкият етап тепърва започва. Правителството няма друг избор, освен да оправдае гласуваното му с този мандат за преговори доверие.

Въпросът е какви условия ще договори кабинетът със САЩ.

Днес България не само купува нов боен самолет, а поставя началото на превъоръжаването на своята армия. Това е ново начало за българската отбрана! Това начало предстои да бъде белязано с най-мащабния и скъпоструващ проект, а именно придобиването на нов тип боен самолет за военновъздушните сили. 

Затова е важно не само процедурата да бъде доведена до успешен завършек възможно най-скоро, но и да не се пропусне моментът да бъдат постигнати максимално добри условия в договора. Ето тук предстои най-сериозната работа. За да може парламентът да ратифицира договор, който осигурява истински способности на нашите военновъздушни сили.

Днес не става дума само за това да купим F16. Придобиването и въвеждането на въоръжение на новия боен самолет ще бъде продължителен процес, който ще отнеме няколко години. Затова трябва да помислим как в договора да бъдат заложени такива условия, които да осигурят възможно най-бързото въвеждане на самолета на въоръжение и най-вече – как да осигурим  способности за охрана на въздушното ни пространство, докато бъде постигната пълна оперативна готовност за използване на новите самолети.

Както вече неведнъж съм предлагал, докато България получи и въведе на въоръжение новите изтребители F16, трябва да се възползваме от възможността да поискаме от САЩ подкрепа по две направления:

С избора на F16 блок 70  България ще има надежден и модерен изтребител. Вярно е също, че така се обвързваме трайно с най-мощните военновъздушни сили в света – американските. Това ще бъде ключов елемент от стратегическото ни партньорство в дългосрочна перспектива. Ако обаче се реализира предложението ми да ни бъдат дадени от САЩ за временно ползване техни налични самолети F16 и паралелно с това се осъществяват повече съвместни мисии по air policing с нашите военновъздушни сили,  тогава вече говорим за

поставяне още сега на качествено ново ниво на отношенията ни със САЩ в отбраната.

Отношения, основани на повече доверие! Ето защо точно сега за нас се откриват отлични възможности да дадем нови, практични и взаимоизгодни измерения  на стратегическото ни партньорство.

Няма да се откажа да настоявам, че още сега трябва да поискаме от САЩ да дадат под наем на България поне четири, а защо не и шест от техните самолети F16, на които веднага след подписването на договора за придобиването на новите машини да започне обучението на нашите пилоти. Това трябва да става тук, на място, от американски инструктори. Вече поставих този въпрос пред аташето по отбраната на САЩ. Смятам, че това трябва да бъде договорено между нашите две държави в процеса на преговорите за придобиването на F16 и да бъде включено в бъдещия договор.

Цената на наемането на самолетите и обучението на пилотите ни трябва да бъде договорена в пакет с цената на новите F16. Тук може да се преговаря и да се приложи стратегическо мислене с няколко хода напред. Важното е сега да не пропуснем момента да договорим тези възможни и постижими условия!

Това предложение върви ръка за ръка с друг основен елемент, а именно съвместния air policing със САЩ.

Още от 2016 г., докато бях министър на отбраната, беше правно регламентирана възможността самолети на съюзници от НАТО временно да бъдат базирани у нас и да подпомагат българските военновъздушни сили в охраната на нашето въздушно пространство, т.е. при изпълнението на мисията air policing в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. През септември 2016 г. беше осъществена първата такава мисия, когато американски самолети пазиха заедно с нашите самолети небето ни.

По този начин бяха осигурени допълнителни способности за изпълнение на мисията по охрана на въздушното ни пространство, което е в наш интерес. Сега е времето да използваме в най-пълна степен тази допълнителна възможност. И този въпрос също трябва да се включи в контекста на предстоящите преговори със САЩ.

Спомняме си обаче, че тогава това решение за съвместен air policing със сили и средства на наши съюзници в НАТО срещна яростната съпротива на тези, които не искаха да видят самолети на държави от Алианса да участват в охраната на въздушното ни пространство заедно с нашите военновъздушни сили. Същите сега водят ожесточена и мръсна кампания против F16 и залагат на „Грипен“, който е по-малко опасният самолет за руската авиация. Едва ли е необходимо отново да споменавам името на този, който тогава водеше кампанията против съвместния air policing, а сега – против F16. Той е продукт на плана на генерал Решетников и продължава да работи по него.

Временното наемане на F16, в съчетание със съвместен air policing със САЩ ще ни позволи по-бързо да скъсаме със зависимостта от Русия, като снемем час по-скоро от въоръжение съветските самолети МиГ-29 и СУ-25. Припомням, че само за 2018 г. бяха инициирани процедури за поддръжка на стари съветски самолети за около 200 милиона лева. Вместо това трябваше да пренасочим тези пари към обучението на българските пилоти за нови самолети.

Стратегическото партньорство със САЩ има и друго много важно практическо направление – 

съвместните българо-американски съоръжения

Съгласно споразумението ни за сътрудничество в отбраната със САЩ от 2006 г., това са полигонът „Ново село“, авиобаза „Граф Игнатиево“, летище „Безмер“ и складов район в Айтос. Историята на стратегическото ни партньорство със САЩ, датиращо от 90-те години на миналия век, няма как да не даде положително отражение върху процеса на преговорите за F16. Ето в това направление правителството има какво да поиска и да постигне.

Ако насочим вниманието си само към един от тези обекти, можем да припомним, че за периода 2014-2016 г. беше модернизирана база за предно разполагане „Безмер“, което се реализира по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP). Вложени бяха близо 62,4 милиона лева без ДДС. От тях над 7,4 милиона лева бяха по програми на Министерството на отбраната, а близо 55 милиона лева – от общите фондове на НАТО по NSIP. Летището придоби пълна оперативна съвместимост по стандартите на НАТО за разполагане на стратегическа транспортна авиация. Можем да участваме и в мисии за спасяване на хора. С направените подобрения летището в Безмер е на разположение и на гражданската авиация при аварийни полети и при полети в лоши метеорологични условия.

Инвестираното до момента в модернизацията на летище „Безмер“ също трябва да бъде използвано за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството със САЩ в отбраната. И за търсене на негови нови практически измерения.  Това е в интерес на националната ни сигурност като държава-член на НАТО и на ЕС. Убеден съм, че потенциалът на това летище може да бъде използван и развиван в контекста на засилването на присъствието и укрепването на ролята на НАТО в Черно море, където Русия продължава да изменя баланса на силите в своя полза и в ущърб на нас и на съюзниците ни. А това е най-сериозното предизвикателство за сигурността днес в регионален план.

Затова верният отговорът е повече НАТО в Черно море, което значи и ние да изградим по-силна отбрана. Пътят към тази цел минава през това да съумеем да поставим на по-високо и по-интензивно равнище отношенията ни със САЩ в областта на отбраната и да търсим работещи и полезни решения. Първо обаче трябва да сложим началото на превъоръжаването на Българската армия с нова техника, съвместима с НАТО.

Това може да се реализира в три основни стъпки:

Етикети: * *