Избори в Истанбул: докато Ердоган не спечели…

преди 3 години

Както и да приключат изборите на 23 юни, демокрацията в Турция вече загуби.

Ердоган не е човек, който ще се примири със загуба. Още повече, че става дума за властта в Истанбул. Местните избори в милионната метрополия ще бъдат повторени. Коментар на Еркан Арикан за Дойче веле.

Ако има нещо, което Ердоган изобщо не може да понася, това са загубите. Още повече, когато става дума за Истанбул. Веднага след края на изборния ден, 31 март, си пролича, че в Истанбул още не е казана последната дума.

Независимо че победителят от Републиканската народна партия Екрем Имамоглу вече бе получил удостоверението си за кмет на 15-милионната метрополия, управляващата ПСР и президентът Ердоган направиха всичко възможно да оспорят избора в Истанбул. Първо поискаха отново да бъдат преброени бюлетините в някои изборни секции, където резултатите между победителя и следващия кандидат бяха минимални.

ВИС не устоя на натиска

После се заговори, че имало несъответствия в избирателните бюлетини, а сега се твърди, че наблюдателите в избирателните секции на някои места не са били държавни служители. Твърде странно е обаче, че повечето наблюдатели в избирателните секции са били членове на управляващата ПСР.


Екрем Имамоглу
Снимка Дойче веле

Въпреки че на предишните избори имаше не само несъответствия, а и улики за по-сериозни прегрешения, Върховният изборен съвет (ВИС) тогава отхвърли всички оплаквания на опозицията. Този път той действа съвсем различно. Решаващо е обаче друго – решението на ВИС е финалният удар срещу демокрацията в Турция. Сега възникват и редица въпроси. Защо ВИС се съгласи с аргументите на ПСР? Защо решението на Съвета беше отлагано три пъти? Как реагират борсите на подобен прецедент?

Окончателни отговори на тези въпроси няма. Има само спекулации. Върховният изборен съвет явно не устоя на натиска, на който беше подложен от страна на Ердоган. А решението на ВИС е окончателно и не подлежи на обжалване. Неслучайно именно сега бе оповестено решението за повтаряне на изборите в Истанбул. Това е тактически умен ход. В първия ден от Рамазана е малко вероятно да се стигне до масови протестни демонстрации.

Решаващото е само едно:

Фактът, че решението на ВИС се публикува след приключването на борсовия ден, показва на какво са се надявали управляващите – финансовите пазари да не успеят да реагират на тази новина. Стана тъкмо обратното. Още миналите дни икономическите експерти прогнозираха, че турската лира ще загуби много от стойността си спрямо еврото и долара, ако изборите в Истанбул бъдат повторени. Ясно е и още нещо – както и да приключат повторните избори на 23 юни, демокрацията в Турция вече загуби.

Етикети: * *