Изненада в Естония

преди 3 години

Естония се радва на силен икономически растеж и ниска безработица, но регионалните различия в страната от едва 1,3 милиона души са огромни.

Репортаж на Euronews

Естонската опозиционна дясноцентристка Реформаторска партия спечели парламентарните избори в страната в неделя, побеждавайки управляващата лявоцентристка партия. Според Държавната избирателна комисия на Естония Реформаторската партия води с 28.8% от гласовете, докато партията на Центъра остава на второ място с 23.1%. Крайно дясната Естонска консервативна народна партия (ЕКRE) получава 17.8% от гласовете, което е два пъти повече от резултата ѝ на последните избори.

Кая Калас

След победата на реформаторите лидерът на партията Кая Калас вероятно ще стане първата жена премиер на страната, въпреки че преди това ще ѝ се наложи да проведе трудни преговори за формиране на управляваща коалиция.

Повечето проучвания на общественото мнение от края на миналата година даваха предимство на центъра, въпреки че последните проучвания показаха изравняване на подкрепата, а някои социолози предсказаха, че приятелски настроената към бизнеса Реформаторска партия може и да победи.

Калас, 41-годишна адвокатка и бивш депутат в Европейския парламент, пое ролята на лидер на реформаторите преди по-малко от година. Сред основатели на партията е нейният баща Сийм Калас, бивш естонски премиер и еврокомисар.

Естонските избори обикновено се решават късно вечерта, когато се регистрират гласове от големите рускоговорящи области, в които живеят много поддръжници на проруската партия.

През следващите дни президентът на Естония ще трябва да номинира кандидат за министър-председател, след което кандидатът ще започне преговори за сформиране на коалиция, тъй като нито една партия не разполага с парламентарно мнозинство.

Калас ще се изправи пред трудна задача да постигне коалиционно споразумение в 101-местния парламент, където единствената партия, с която никой би преговарял, е  крайно десният ЕКР.

„Всички възможности за коалиция са отворени „, заяви  тя.

 Естония се радва на силен икономически растеж и ниска безработица, но регионалните различия в страната с едва 1.3 милиона души население са огромни.

Етикети: * *