Източна Европа в американо-иранското противопоставяне

преди 3 години

Разположени в периферията на Западния свят някои източноевропейски страни са сред най-мотивираните съюзници на САЩ

На 13-14 февруари 2019 г. във Варшава, Полша, е планирано провеждането на международна конференция за Близкия изток. Руското МИД заяви, че няма да участва във форума, тъй като според него „панелите и заявените теми били едностранно насочени срещу ролята на Иран в Близкия изток“. То е отхвърлило идеята заключителната декларация да бъде приготвена единствено от Варшава и Вашингтон. Първоначалната реакция на Иран е още по-гневна. В свой постинг в Туитър външният министър на ислямската република Мохамед Зариф отбелязва, че „Полша не може да изтрие срама. В момент, в който Иран е спасил 100 000 полски бежанци по време на Втората световна война, Полша става домакин на антиирански цирк.“

Всъщност става въпрос за армията на Владислав Андерс (1892 – 1970), формирана от полски граждани и военнопленници на НКВД от източната част на страната. Те са депортирани в Казахстан и Узбекистан. Това става масово след подялбата на Полша между Хитлер и Сталин през 1941 г. Офицерите са избити (Катинското клане), жените и децата са хвърлени в лагери, а обикновените войници са поканени да формират военна част под командването на въпросния полски генерал. Той поема командването на тази военна единица, след като е освободен от затвора „Любянка“ в Москва. Бившият израелски министър-председател Менахим Бегин е един от присъединилите се към тази армия. Поляците са част от съвместната британско-съветска инвазия през 1941 г. срещу иранския шах Реза Пахлави. Последният официално е неутрален, но по онова време е възприеман като близък до нацистка Германия. В тази светлина историците продължават да спорят относно истината за трагичната съдба на тази част от полския народ, в това число и причините полски военнослужещи и мирно население да се окажат в Иран.

В същото време близкоизточни медии отбелязват, че от миналата седмица на официално посещение в Кабул, Афганистан, е лидерката на иранската опозиционна групировка „Муджахидин халк“ Мириам Раджави. Според пакистанския вестник „Ummat“ тя ще посети и град Херат в Западен Афганистан. Според информирани там се предвижда да бъде създаден тренировъчен лагер за бойци на нейната опозиционна групировка. Връзката с Източна Европа е, че Раджави пристига в Кабул от летище Тирана, Албания. От 2016 г. седалището на „Муджахидин халк“ е преместено от лагера Ашраф в Ирак (мястото на последната мисия на българския контингент в Ирак) в източноевропейската страна. Това става след споразумение между правителствата на САЩ и Албания. От 2018 г. част от последователите на тази иранска опозиционна групировка са преместени от Тирана в Менза, малък град и бивш квартал на най-големия в страната пристанищен град Дуръс (Драч).

Етикети: * * *