Японците говорят малко. Но казват много дори с мълчание

преди 12 месеца

Василий Головнин

Японският премиер Шиндзо Абе

В изказване пред парламента японският министър-председател Шиндзо Абе употреби думи, които отдавана не са произнасяни от официални лица в Токио:

„Съгласно договора от Сан Франциско (1951 г.) ние се отказахме от архипелага Тисима  (Курилските острови). Отказахме се от правото си да ги искаме обратно и не го правим. Но предмет на преговорите с Русия са четирите северни острова, върху които Япония има суверенни права.“

Да поясним: названието Тисима се превежда на руски най-често като Курилски острови .

Но според японците Курилите не включват южните острови Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомай,

за които води преговори японското правителство. Японците смятат тези острови за естествено продължение на своя най-северен остров  Хокайдо, като ги наричат „северни територии“ или „четирите северни острова“. И си ги искат .

Съгласно мирния договор от Сан Франциско под натиска на САЩ Япония се отказва от Курилските острови, които са обещани от Рузвелт на Сталин като условие СССР да участва в заключителната фаза на войната срещу Япония през 1945 г. Но през 1951 г. Рузвелт вече е покойник, Студената война е в разгара си, а Съветският съюз отказва да подпише договора от Сан Франциско, защото Сталин решава, че не всички искания на Москва са удовлетворени. В договора не са изброени поименно островите, от които се е отказала японската страна. И не е посочена държавата, под чиято юрисдикция преминават. Поради ината и грандоманските претенции на Сталин вече 73 години териториалният проблем между СССР/Русия и Япония остава нерешен.

Курилските острови (тясната ивица между о. Хокайдо и полуостров Камчатка) Снимка Уикипедия

Японските комунисти изобщо не признават договора от Сан Франциско и настояват държавата им да иска не само „северните територии“, а всички курилски острови.

Русия, която притежава най-голямата територия на планетата и е шампион по неовладени и нестопанисвани земи, все повече прилича на кучето от баснята на Езоп, което лежи върху копа сено и нито яде сеното, нито го дава на другиго.

  „Каспаров.ру“

Етикети: * * *