Как американците тихо печелят надпреварата при хиперзвуковите оръжия

преди 5 месеца

Руснаците се хвалят с ракети „Авангард“, китайците са създали релсово електромагнитно оръдие, но американците разработиха маневрени хиперзвукови снаряди за съществуващата си артилерия. По-бързи от куршум.

Първото китайското електромагнитно оръдие бе разположено на десантния кораб Haiyang Shan  Снимка korrspondent.net

И Съединените щати, и Русия, и Китай изпробваха през 2018 г. нови, супербързи „свръхзвукови“ боеприпаси, ескалирайки глобалната конкуренция при оръжията, които могат да удрят по-далеч и по-силно отвсякога и потенциално да пробият съществуващите защити. Руските и китайските тестове на свръхзвукови оръжия бяха шумни и драматични. Но далеч по-тихият американски процес е насочен към незабавна и широкоприложима трансформация на военните способности, които руснаци или китайците е малко вероятно да постигнат.

В световните армии отдавна съществуват и са известни „бързи“ боеприпаси и особено „бързи“ боеприпаси, които са и маневрени. По-бързите ракети могат да нанесат удар при по-малко време за предупреждение и съответно за реакция, като избегнат системите за противоракетна отбрана. По-бързите, по-обтекаеми артилерийски снаряди могат да преодолеят по-големи разстояния и да ударят с по-голяма разрушителна сила.

Мнозинството експерти са съгласни, че ако едно оръжие може да се движи с поне пет пъти скоростта на звука, то е хиперзвуково. Но някои също напомнят, че боеприпасите трябва да бъдат и маневрени, за да бъдат ефективни.

В края на декември руският президент Владимир Путин обяви, че Кремъл е изпробвал новата хиперзвукова ракета „Авангард“. „Тестът беше напълно успешен – каза Путин. – Всички технически параметри бяха потвърдени.“

Руската пропаганда попрехвали качествата на хиперзвуковата си ракета „Авангард“ Снимка progress.online

„Авангард” е хиперзвуково пренасящо средство. То се изстрелва до горните слоеве на атмосферата чрез ракета, от която след това се отделя и продължава към целта, като извършва леки маневри по курса си. Кремъл обяви, че ще въоръжи „Авангард“ с ядрена бойна глава и от началото на 2019 г. ще я въведе на въоръжение наред със съществуващите междуконтинентални балистични ракети.

Но като система за доставяне на ядрени бойни глави „Авангард“ по същество не подобрява военния арсенал на Русия. И сегашните руски междуконтинентални балистични ракети притежават достатъчна далекобойност, за да нанасят удари по целия свят с необходимата бързина, така че да бъдат поразени от Американската противоракетна отбрана само при солидна доза късмет.

И наистина в крайната фаза на своя полет междуконтиненталните балистични ракети (МБР) вече са хиперзвукови. „Авангард“ лети по-ниско в атмосферата, отколкото МБР, и може да бъде по-бърза от тях още в по-ранните етапи на полета. Но практическите различия свършват дотук.

„Не мисля, че тази система внася каквито и да са нови възможности, които съществуващите МБР вече не притежават“, казва Павел Подвиг, независим експерт по руските въоръжени сили.

Американските ядрени оръжия възпират Русия да използва своя ядрен потенциал, и обратното. Слагането на етикет „хиперзвуково“ върху ново оръжие не променя този баланс на силите.

Поради тази причина снабденият с ядрена бойна глава „Авангард“ е най-вече за шоу. Изглежда страшно и звучи готино. „В това има доста политически театър“, казва Павел Подвиг.

Джеймс Актън, оръжеен експерт от Carnegie Endowment for International Peace във Вашингтон казва, че хиперзвуково оръжие с ядрена бойна глава не е по-опасно от старите МБР. „Онова, което наистина би ме притеснило, е една много далекобойна конвенционална оръжейна система“, добавя той.

За разлика от ядреното конвенционалното оръжие може всъщност да се използва в сценарии, които не стигат до световен апокалипсис. „Това би било истинска нова заплаха за Съединените щати“, казва Актън.

Китай, а не Русия върви с най-широки крачки към въвеждането на ядрено хиперзвуково оръжие. Но дори и новото оръжие на Китай е в действителност по-малко страшно, отколкото може да изглежда на някои. По ирония собствената му технологична сложност сдържа неговата приложимост.

Приблизително по същото време, когато Путин обяви резултатите от теста на „Авангард“, се появи онлайн снимка, която показва китайски военен кораб, плаващ в открития океан, въоръжен с електромагнитно релсово оръдие, което може да изстрелва снаряди с хиперзвукова скорост. Електромагнитното релсово оръдие задвижва снарядите си чрез магнитна сила за разлика от конвенционалните оръдия, които използват взривяващ се барут.

Китайското електромагнитно оръдие за първи път се появи през януари 2018 г. на снимка на китайския десантен кораб „Haiyang Shan“, докато корабът е бил на док в Ухан на река Яндзъ. На предната му палуба се виждаше голямо оръдие. През март китайските държавни медии потвърдиха, че то е експериментално електромагнитно релсово оръдие. Снимката от декември, изглежда, потвърждава, че оръдието е преминало тестове на море, което го прави първото подобно оръжие, преминало реални изпитания.

Военноморските сили на САЩ разработват свое електромагнитно релсово оръдие още от 2012 г., но до началото на 2019 г. това оръжие все още не е стигнало фазата на морски изпитания. Това не означава, че американците не работят над свръхбързо оръжие.

Ескадреният миноносец „Dewey“
Снимка facebook.com/DDG105

В началото на януари чрез длъжностни лица от Пентагона изтече новината за тест на хиперзвуково оръжие на американските ВМС. По време на учение през лятото на 2018 г. недалеч от Хавай, от военен кораб са изстрелвани хиперзвукови снаряди. Тестът е бил под наблюдението на малко известната служба на Пентагона „Офис за стратегически способности“.

По време на теста корабът „Dewey“ е изстрелял 20 хиперскоростни снаряда от своето конвенционално, 5-инчово оръдие, съобщиха служителите в уебсайта на Американския военноморски институт.

Новият снаряд е по-аеродинамичен от старите, има малки перки и радарна система за насочване, която му помага да лети прецизно към целта, при това със скорост седем пъти над звука. Това е скорост, приблизително три пъти по-голяма от скоростта, която може да постигне обикновеният морски снаряд. Далекобойни и точни, тези снаряди на теория могат да поразяват цели на сушата, във водата, самолети и дори приближаващи се ракети.

На пръв поглед американските оръжейни изпитания може да изглеждат най-малко забележителни от тестовете на хиперзвукови оръжия в трите страни през 2018 г. Американските тестове не включваха ново оръдие или ракета, а просто нов, свръхаеродинамичен снаряд. Снарядът не е ядрен. Пентагонът не обяви официално изпитанията, нито разпространи каквито и да било снимки.

Но може да се твърди, че американските изпитания водят до най-голяма вероятност да видим скоро широко разпространение на наистина трансформационно ново оръжие. И това подчертава предимството на Пентагона пред руските и китайските въоръжени сили в надпреварата.

Докато Русия, Китай и Съединените щати разработват широк спектър от нови свръхзвукови оръжия, показателно е коя страна къде поставя приоритетите си.

Електромагнитните оръдия, изстрелващи снаряди с хиперзвукова скорост, изразходват огромно количество енергия (35-45 МВт). Засега с подобна мощ разполагат само най-новите ескадрени миноносци от клас „Зумуолт”
Снимка U.S. Navy/via Globallookpress.com 

Русия се е съсредоточила върху привидно впечатляващи, но с незначителна практическа полза хиперзвукови оръжия, които създават добър PR ефект, но в действителност не изместват съществуващия баланс на силите. Китай е избрал да експериментира с изключително напреднали високи технологии, което накрая може да се окаже без практически ефект. Америка междувременно се е фокусирала върху по-малко сложни оръжия, за които е разумно да се очаква бързо и широкомащабно въвеждане на въоръжение, докато същевременно отлага разработката на по-амбициозните варианти за време, когато технологиите ще бъдат по-развити.

„Експертите често твърдят, че Съединените щати изостават в тази технология, защото Русия и Китай, изглежда, провеждат по-често изпитания“, пише Актън в обяснителна статия в уебсайта на фондация „Карнеги”. „Това е вярно, но в редица отношения САЩ участват в надпревара, различна от тази на Русия и Китай.“

Използваемостта и широките мащаби са основните предимства на американското оръжие. В избора си да разработи уникално електромагнитно релсово оръдие, за да изстрелва супербързи снаряди, Китай е ограничил способността скоро да въведе във войските такова оръжие.

За да се преоборудва с хиперзвуково въоръжение, Пекин ще трябва да построи нови и скъпи оръдия за своите кораби и артилерия. Вашингтон, напротив, просто може да снабди хилядите си съществуващи корабни и сухопътни артилерийски системи с новите хиперзвукови снаряди.

Това бе преднамерен избор от американска страна. През 2016 г. Робърт Уърк, заместник-министър на отбраната при Обама, посъветва администрацията на Тръмп да обмисли възможността да инвестира в свръхскоростни снаряди, а не в електромагнитни релсови оръдия. „Бяхме убедени, че ще трябва да разработим електромагнитно релсово оръдие. Оказа се обаче, че с барутно оръдие, изстрелващо също толкова хиперскоростни снаряди, можем да постигнем почти същия ефект на електромагнитно релсово оръдие, като можем да го направим много по-бързо“, казва Уърк.

„Сега вече мислим, че можем да правим някои доста революционни неща със съществуващите барутни оръдия – помислете за гаубиците, за (артилерийската система на Сухопътните войски на САЩ) „Паладин“, за 5-инчовите оръдия на флота“, казва през 2016 г. Уилям Ропър, тогава ръководител на Службата за стратегически способности. „Преместихме акцента си върху този подход.“ „Притежаваме хиляди конвенционални и много малко електромагнитни релсови оръдия“, добавя Ропър

Русия и Китай с техните показни демонстрации и уникални „поръчкови“ технологии може да изглежда, че водят в началните обиколки на надпреварата за хиперзвукови оръжия. Но с акцента си върху оръжие, което могат да внедрят бързо и реално да използват в неядрена война, в края на краищата Съединените щати може да спечелят военната надпревара.

Атлантически съвет на България

Етикети: * * *