Как стигнахме до тук?

преди 1 година

Този модел на упражняване на властта стана заразителен: така се родиха Сидеровци ( ТВ Атака), Барековци ( ТВ 7), Симеоновци (ТВ СКАТ) , Марешковци - партии-котерии, пардон корпорации.

Как България допусна такава вулгаризация на публичния живот и такова грубо незачитане на Конституцията и законите от лидера на ГЕРБ? Разбира се, че корените са чак от 9.9.1944, когато бяха ликвидирани почти 70 години усилия за изграждането на държавност. Дотогава почти всички премиери, а и повечето министри и депутати са завършили западни университети (има издадена книга по въпроса). Рязкото и драматично падане на държавническото ниво след 9.9.1944 е леко компенсирано от следващото поколение, където при относително по-голяма свобода шанс да учат получават и децата на комунистическата опозиция от 1944-1949 г.

Неразчитащи на гръб и привилегии, заедно с част от децата на партийния елит те успяха да изградят някаква интелигенция след 60те години и да смекчат простоватия облик на режима. Всъщност от тези среди бяха излъчени и депутатите на СДС във ВНС през 1990 г. Въпреки че бяха чувствително по-малко от БСП, интелектът и нивото на тези хора движеха дневния ред на обществото и идеите за реформи. При такова зададено ниво, и БСП се старееше да дава най-доброто от себе си в политиката. При всичките им слабости, тези хора се учеха в движение от добрите примери на развитите демокрации и бяха политици.Промяната всъщност настъпи с Царя. От една страна, нивото на образованост сякаш беше вдигнато с вкарването на иначе неопитните юпита. Но поради своя генезис, НДСВ даде път напред на откровени кадри на ДС – директно или чрез техните деца. Първият закон, който беше променен беше отпадане на изискването за висше образование на министрите, за да стане среднистът-сладкар Лучано министър на спорта. А той пък първо назначи майката на Пеевски за шеф на тотото, чиито пари бяха скоро преместени в… КТБ.

Бодигардът на Живков и Царя – с известно битие и респективен език – беше катапултиран за генерал от МВР и негов главен секретар.Скоро цялата държава беше налазена от такива назначения, творчески донаплодени от Тройната коалиция. И тогава започва да се променя постепенно и публичният език – с любезната помощ на двете чужди и нови национални ТВ медии. И постепенно тези медии станаха вместо задаващи неудобно въпроси – пропагандни рупори на властта. Не че такива опити не са правени от Виденов и Костов, но тогава все още имаше някакви остатъчни рефлекси от първите години на прехода. Макар че опростачването на езика беше вече положено от Найденов и Блъсков в часовата пресгрупа.

Всъщност помните ли кое беше първото национално ТВ интервю на новия генерал ББ? При… Слави.Парадоксално стабилизацията и растежът на доходите след Виденов беше забравена, а българите, сякаш за да отмъстят за Костовата приватизация, протегнаха ръце към спасители – Цар и Генерал.Скоро Генералът хвана цаката на медиите. Разбра, че е по-важно да управляваш като “продаваш” новини на медиите, вместо да се надяваш на техния спонтанен интерес. И те започаха да отразяват труп след труп и Батман по следите на бандитите, но винаги след тях.По-късно в кметството, Генералът вече беше хванал цаката на политиката. Запознати твърдят как винаги се грижел да обещава пред камера помощ на пострадали, а когато пострадалите наистина го търсели в общината винаги се оказвал зает. В телефона са му били всички номера на водещи журналисти, с които бързо постигал “договорки” срещу правилно отразяване. И така ББ стана най-популярния човек в държавата без да е решил трайно почти нито един проблем. И по примера на своя патрон – заби пирон в ковчега на класическата демокрация, като основа собствена партия без идеология и без някой да го е избирал, но със силен мирис на предстояща власт. По която веднага лепнаха рояци от калинки.Сякаш България преживя второто слизане на тези рояци от горите в кабинетите.

Този модел на упражняване на властта стана заразителен: така се родиха Сидеровци ( ТВ Атака), Барековци ( ТВ 7), Симеоновци (ТВ СКАТ) , Марешковци – партии-котерии, пардон корпорации. “Не е важно какво е станало, а как е отразено” стана слоган на управлението. А Живковият Завет за близост до народа стана легендарното “вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме”. А “решаването” на всеки проблем пред камера стана запазения ББ стил. Дори събранията на МС, където се решаваха проблемите на нацията се вписа в този стил.“Ние” стана “аз”, “вашето” – “моето”; “предоставихме” – “дадох…”, премиерът – главатар.Слугата на народа стана Бат Бойко, в смисъла на Ваше величество.Всички печатни медии запяха в този хор, съчетано със стоварване на “медийни бухалки” срещу всеки непреимащ новата реалност. А топлата връзка с националните ТВ медии ставаше чрез щедри рекламни кампании с евро и бюджетни пари. Сделки с чужди инвеститори бяха проваляни без гаранция за “правилна линия” на медията, назначенията “Новини”и редакционна политика са особен залог за изплащане на инвестицията. Виталността на този “управленски модел” е видна и днес: вече има ново парламентарно мнозинство, но за нашите медии все същите управленци са в прайм тайм.

И така стигнахме дотук. Щеше ли да имаме този език и публични нрави без националните медии?Нещо повече – беше ли възможен ББ, и то три пъти, без тях?