Каквато им политиката, такъв им и спортът

преди 7 месеца

През седмицата, когато руски спортни дейци се опитаха с измама да отстранят от световното първенство по плуване в ледени води изключителния български спортист Петър Стойчев, в Европа избухна поредният отглас от допинг-скандалите с руски атлети

Френски следствени власти издадоха заповед за арест на бившия президент на руската лекоатлетическа федерация Валентин Балахничев

През седмицата, когато руски спортни дейци се опитаха с измама да отстранят от Световното първенство по плуване в ледени води изключителния български спортист Петър Стойчев, в Европа избухна поредният отглас от допинг-скандалите с руски атлети.

Авторитетният вестник „Екип“ съобщи, че френски следствени органи са издали заповед за арест на бившия президент на Общоруската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Валентин Балахничев и на бившия заместник-главен треньор на руския отбор по лека атлетика Алексей Мелников. Двамата са обвинени в „мошеничество и корупция“, след като е доказано, че са предлагали подкуп на бившия председател на Международната асоциация на лекоатлетическите федерации (IAAF) Ламине Диак, за да укрие положителните допинг-проби на руски спортисти.

Валентин Балахничев. Не ви ли прилича на нечий роднина?  
Снимка rusathletics.com

За да заличат следите, през 2015 г. и Балахничев, и Мелников напускат заеманите длъжности. Преди скандала Балахничев е бил ковчежник на IAAF. През януари 2016 г. Комитетът по етика завинаги отстранява двамата мошеници от световната лека атлетика. Балахничев и Мелников подават възражение до Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, но искът им е отхвърлен.

Чорапът се разплита, след като през ноември 2015 г. Ламине Диак, тогавашният му съветник Хабиб Сисе и бившият началник на отдела за борба срещу допинга в IAAF Габриел Доле са обвинени в укриване на употребата на допинг от руски спортисти, вземане на подкупи и лобизъм в полза на Русия при водене на преговори с телевизионни компании и спонсори на летните олимпийски игри от 2012 г. в Лондон и на Световния шампионат по лека атлетика от 2013 г. в Москва. Диак първоначално е арестуван, но скоро е освободен.

През 2017 г. френски съд постановява арест за сина на Ламине Диак, Папа Масат Диак – бивш консултант в IAAF по маркетинг. Диак-младши живее в столицата на Сенегал Дакар и местните власти отказват съдействие на френския съд.

На 26 юни 2018 г. към обвиненията срещу Ламине Диак е добавено ново – злоупотреба с доверие. Според следствието той се е възползвал от служебното си положение, като е подпомогнал сина си да присвои средства, изплатени от спонсорите на IAAF: руската държавна банка ВТБ, южнокорейската компания „Samsung“, китайската компания „Sinopec“ и китайския телевизионен канал CCTV.

Разследването на допинг-скандала приключи през февруари т.г. Съдебната процедура стартира по инициатива на Световната антидопингова агенция (WADA), която се обръща към френското правораздаване, понеже получените от рушветчиите пари са били препирани на френска земя.

През декември 2014 г. германската телевизия ARD излъчи документален филм за системната употреба на допинг от руските лекоатлети. Бяха показани кадри с многократната победителка в международни състезания по маратон Лилия Шобухова, за която, след като е разобличена в употребата на допинг, са предложени 450 000 евро, за да участва на Олимпиадата в Лондон. Съпругът и треньор на руската бегачка Игор Шобухов твърди, че Балахничев и Мелников са участвали в уговарянето на рушвета.

Сигнал за масовата употреба на допинг от руските спортисти подаде бившият шеф на руската антидопингова комисия Генадий Родченков, който емигрира в САЩ и за да запази живота си, алармира световните спортни централи. След като бе извършена проверка от Международния олимпийски комитет и част от обвиненията на Родченков бяха потвърдени, десетки руски спортисти, треньори и спортни чиновници бяха лишени от олимпийски и от други медали и бяха изключени от олимпийското движение.

В момента руските спортисти се пазят да не бъдат уличени в употреба на забранени вещества и показват истинските си възможности – някъде около златната среда на европейския и световния спорт.

Ето пример за класирането на руските биатлонисти, доскоро несменяеми призьори, по медали от последния Световен шампионат по биатлон. След името на държавата-участник последователно са посочени златните, сребърните и бронзовите медали, а общият брой на медалите е изписан в скоби :

1. Норвегия – 5-3-1 (9) 
2. Германия – 2-2-3 (7) 
3. Италия – 2-2-1 (5) 
4. Швеция – 1-1-1 (3) 
5. Украйна – 1-0-1 (2) 
6. Словакия – 1-0-0 (1) 
7. Русия – 0-2-1 (3) 
8. Франция – 0-1-3 (4) 
9. България – 0-1-0 (1) 
10. Австрия – 0-0-1 (1)

Етикети: * * * * *