Какво са правели тези руснаци в Африка?

преди 2 години

Около руските военни операции в чужбина напоследък често в медиите се появяват и съобщения за "Група Вагнер"

Трима руски журналисти са убити хладнокръвно в Централна Африка – официално от местни бандити. Ново разследване обаче поражда съмнения за възможно руско участие и хвърля светлина върху интересите на Москва в Африка. Коментар на Мартина Швиковски от Дойче веле.

Тримата руски журналисти не са имали никакъв шанс: на 30 юли 2018 г. Александър Расторгуев, Кирил Радченко и Орхан Джемал пътуват с кола в Централноафриканската република (ЦАР), когато в района на град Сибут попадат в капан и са хладнокръвно убити с по няколко изстрела от неизвестни мъже. Шофьорът им е ранен, но оцелява. На следващата сутрин колата е намерена надупчена от куршуми.

Централноафриканската република се смята за една от най-опасните държави в света. Обширни райони са под контрола на военизирани милиции и само малка част от територията на страната се контролира от правителството. Официално тримата руснаци са станали жертва на грабеж от страна на „деветима бандити с тюрбани“. Но според нов доклад следите водят в съвсем различна посока.

Тримата журналисти са били изпратени в ЦАР от фондация, за да разследват дейността на руската частна армия, известна като „Група Вагнер“. Твърди се, че тя се грижела за сигурността на руските златни и диамантени мини. Основният дарител на фондацията е бившият руски олигарх и противник на Путин Михаил Ходорковски. През ноември той създаде разследващата организация „Досие Център“, която се зае да проучи мистериозните обстоятелства около смъртта на тримата журналисти. Заключението на разследващите: има индикации, че предполагаемите убийци са били в контакт със служители на частната охранителна фирма „Група Вагнер“.

За руските интереси в Африка

Около руските военни операции в чужбина напоследък често в медиите се появяват и съобщения за „Група Вагнер“. Според тях компанията изпълнявала в чужбина и военни поръчки от руското правителство. „Всъщност частните армии са забранени от руското законодателство“, казва по този повод Маргарете Клайн от германската фондация „Наука и политика“. Но те са чудесен инструмент за проникване в конфликтни региони, които крият икономически ползи, добавя експертката за Русия. 

През последните години Русия засили присъствието си в Африка – както в икономическо, така и във военно отношение. Например през 2017 г. Кремъл сключи споразумения за военно сътрудничество с шест африкански държави, сред които и Централноафриканската република. Според Леонид Фитуни, заместник-директор на Африканския институт в Руската академия на науките, това е логично развитие, тъй като Русия се стреми към нови пазари. „Русия има проекти и партньорства в Африка за военно обучение на правителствени армии, макар и това да не е водещо“, казва той за Дойче веле. 

Според Михаил Ходорковски зад убийствата стоят руските наемници от „Група Вагнер“ Снимка Дойче веле

Надеждно ли е разследването на Ходорковски?

Засегнали ли са по някакъв начин тримата убити журналисти интересите на руското правителство в Африка? Френският журналист Пол Лоржери, който е бил в ЦАР по същото време, не знае дали трябва да вярваме на информация, която идва от противник на Путин. Доказателства за това няма. Но руската връзка в смъртта на журналистите е „единственото логично предположение“ за Лоржери. 

Политологът Тим Главион, който от дълго време работи в ЦАР, също се съмнява в официалната версия за смъртта на тримата руснаци. Той обаче смята, че е възможно да става въпрос за неуспешен опит за сплашване, който да е завършил фатално за журналистите. Така или иначе, смъртта им сега насочва вниманието към ролята на Русия в Централна Африкамного повече, отколкото вероятно ѝ се е искало, допуска Главион.

Политологът обаче предупреждава да не се правят погрешни заключения за степента на руското присъствие в Африка. Руското правителство наистина има интерес от разширяване на икономическото и политическото си влияние в Африка, но това не трябва да се надценява, казва той. Например в Централна Африка работят едва около 200 руски военни съветници и вероятно няколкостотин военни под прикритие. „За сравнение, преди да се оттегли от района през 2016 година, Франция поддържаше там свой военен контингент от 2 хиляди души“, припомня Главион. 

Русия и Китай – алтернатива на Запада 

Ханс де Мари Хойнгуп от Международната кризисна група също не е склонен да придава голямо значение на руските ангажименти в Африка. „През последните десет години Китай и други играчи, вкл. традиционни колониални сили в Африка, разшириха икономическото си влияние в Африка. Русия пропусна тази възможност и сега очевидно иска да навакса“, казва наблюдателят.

За много африкански държави сътрудничеството с Русия вече е реална алтернатива. „Това е умел ход от тяхна страна в търсенето на противодействие срещу влиянието и опекунството на Запада“, допълва той.

Етикети: * * *