Какво се знае за руската шпионка Мария Бутина?

преди 2 години

Задържането ѝ през юли т.г. се превърна в топ-новина: рускинята Мария Бутина бе арестувана в САЩ по подозрение в шпионска дейност. Сега 30-годишната жена се призна за виновна. Коя е тя и какви цели е преследвала в САЩ?  Коментар на Михаил Бушуев, Дойче Веле.

Новината дойде броени часове след срещата между Тръмп и Путин на 16 юли в Хелзинки, когато бе съобщено, че във Вашингтон е била задържана 29-годишната рускиня Мария Бутина. Обвинението гласеше, че като „агентка на руското правителство“ е предприела опити да се инфилтрира в политически организации в САЩ с цел въздействие върху американската политика.

Бутина, която междувременно навърши 30 години, доскоро отхвърляше всички обвинения. Но сега очевидно поне отчасти се е признала за виновна. Както съобщават американски медии, пред съд във Вашингтон Бутина е заявила, че под ръководството на московски правителствен представител действително е извършвала шпионска дейност в САЩ.

Още при задържането ѝ се твърдеше, че Бутина е работила в САЩ за руското правителство, без да го е декларирала официално. Според американските закони, чуждестранните лобисти и дипломати са длъжни да се регистрират в Министерството на правосъдието още преди да започнат дейността си. А Бутина пребивавала в САЩ със студентска виза.

Коя е Мария Бутина?

Трудно е да се каже дали моментът на нейното задържане е бил избран преднамерено или не. Но вече от доста време се знае, че тя може да си има ядове в САЩ. Защото името ѝ фигурира в списъка с хора, за които се твърди, че по един или друг начин са се намесили в президентските избори в САЩ през 2016 година.

Мария Бутина, снимка Дойче Веле

Мария Бутина пише за себе си,че е съучредителка на руската организация „Право на оръжие“, в  чийто Управителен съвет членува. Профилите ѝ в социалните мрежи са пълни най-вече с вицове и статистики, чрез които се опитва да внуши, че правото да притежаваш оръжие е по-добро от всякакви ограничения. Бутина твърди, че е отраснала с оръжия – баща ѝ бил ловец и я научил да стреля още когато била дете.

Мария Бутина е родена в руския град Барнаул. Завършва политология в тамошния университет, след което се захваща с бизнес – продава мебели и дори успява да изгради малка мрежа от магазини.Участва и в местната политика – подкрепя кампаниите на депутати, а на едни предварителни избори сама влиза в листите на младежкото крило на кремълската партия „Единна Русия“.

Скоро обаче Барнаул ѝ отеснява. На 22-годишна възраст Мария Бутина заминава за Москва, където бързо прави кариера. Успява да привлече хиляди членове за националната руска организация, която се застъпва за свободното притежаване на оръжие. После става асистентка на влиятелния политик Александър Торшин, който първо беше сенатор, а след това заместник-гуверньор на руската Централна банка.

Торшин, който освен това е важна фигура в партията „Единна Русия“, има с Бутина един общ интерес:легализирането на оръжията и разширяване на връзките с американските съмишленици от Националната оръжейна асоциация (НОА), смятана за най-могъщата лобистка организация в тази област. НОА отхвърля почти всички ограничения върху притежаването на оръжие и вече многократно е оказвала – с пари и с пропаганда – сериозно въздействие върху избори в САЩ. Твърди се, че само двама руски граждани са удостоени със специалния статут „безсрочно членство“ в НОА: Торшин и Бутина.

Торшин познава Тръмп още от 2011 година

Тъкмо благодарение на членството си в НОА през 2011 година Торшин се запознава с милиардера Доналд Тръмп, който също членува в организацията. След срещата Торшин хвали Тръмп заради подкрепата му за „традиционните семейни ценности“. Позовавайки се на своята асистентка Бутина, Торшин добавя, че Тръмп „реално се застъпва за сътрудничество с Русия“. Смята се,че тъкмо Бутина е първият руски представител, задал на Тръмп въпроса как би развивал отношенията между САЩ и Русия. Питането е отправено още през 2015 година в рамките на публично мероприятие.

Мария Бутина попада в полезрението на американските медии веднага след изборната победа на Тръмп. Според публикации в американската преса, Бутина се изявявала в САЩ като сътрудничка на руската Централна банка, като лобистка за свободното притежаване на оръжие и като журналистка.

Рускинята привлича специално внимание, когато се опитва да установи контакт с водещи американски политици. По-късно медиите в САЩ съобщават, че ФБР се интересувало от дейността на Бутина и Торшин – и особено от въпроса дали с помощта на двамата руснаци НОА не е получила дарения, които косвено са били използвани за финансиране на кампанията на Доналд Тръмп. Защото НОА наистина подкрепи Тръмп и отпусна пари за неговата кампания. През април тази година САЩ наложиха санкции срещу Торшин.

Американските следователи смятат, че чрез НОА Бутина се е опитала да отвори комуникационни канали между руските власти и водещи представители на една партия в САЩ. Въпросната партия не е посочена изрично, но най-вероятно се има предвид Републиканската партия на президента Тръмп.

Етикети: * *