Като не знаете, питайте, за да не се излагате

преди 1 година

БСП има прекалено тежко наследство, когато става дума за православната вяра.

от Борислав Цеков
Снимка Интернет

„Искрено се надявам, че подобно невежествено отношение към Църквата и вярата, каквото е демонстрирано с това предизборно съобщение на БСП, няма да се повтаря занапред. Първо, Света литургия не се „изслушва“, както пише, че е сторила Йончева. Това не е нито обикновено песнопение, нито някакъв народен обичай, който някакви зрители „изслушват“. Второ, Троянският манастир е действащ мъжки, а не женски манастир. Това, че г-жа Йончева е посрещната от сестра Теодора, която по определени причини пребивава там, само показва, че игуменът и монашеското братство на Троянския манастир не са уважили кандидатката. Като не разбирате, питайте, за да не се излагате, че и без това БСП има прекалено тежко наследство, когато става дума за православната вяра“.

Това написа на Facebook страницата си Борислав Цеков, член на Прравния съвет на държавния глава. Повод за неговата реакция беше следното съобщение на БСП:

„Водачът на листата за евроизборите на „БСП за България“ Елена Йончева посети Троянския манастир на големия християнски празник Цветница. Там тя се срещна с много хора, които ѝ пожелаха успех на предстоящия вот. След като изслуша литургията и запали свещ, Йончева разгледа манастира заедно със сестра Теодора. Кандидатът за евродепутат беше много впечатлена от стаята на Васил Левски, която е запазена в автентичен вид. Сестра Теодора показа на Йончева прохода, откъдето Дяконът на свободата е можел да се спаси от Светата обител, ако бъде нападната по време на робството. След това Йончева разгледа и обновената част на манастира. По традиция тя взе и върбови клонки“.

Заглавието е на редакцията

Етикети: * *