Казахстан оцелява след 456 ядрени опита

преди 3 години

Северозападен Казахстан попада под руско иго още през 1740 г., а останалата част на страната е поробена до 1860 г. През 1932 г. казахите са над 4 милиона, а през 1933 г. вече са под 2 милиона. През 1949 г. Сталин решава там да започнат масирани ядрени опити. Естествено, не избират територия в Русия, а в поробения Казахстан.

Покрай трагедията в Чернобил се сетих за друго, много по-голямо престъпление на Русия, извършено срещу още един поробен народ – казахите.

Северозападен Казахстан попада под руско иго още през 1740 г., а останалата част на страната е поробена до 1860 г. През 1932 г. казахите са над 4 милиона, а през 1933 г. вече са под 2 милиона. Етническото прочистване, което руските болшевики устройват чрез масов глад, е направено по същото време и по същата рецепта, както украинският Гладомор. После започва ускорена русификация на окупираната държава, като през 1937 г. руснаците достигат почти 50% от населението.

През 1949 г. Сталин решава там да започнат масирани ядрени опити. Естествено не избират територия в Русия, а в поробения Казахстан. Отцепена е огромна площ около Семипалатинск, както са нарекли града, чието истинско име е Сеней. Принудително изселват над 100 000 казахи, като им предлагат да поживеят в степта. Самият полигон е с територия от 18 000 кв. км и се намира в непосредствена близост до градовете Сеней и Курчатов. Съоръженията са построени с каторжния труд на 20 000 концлагеристи от ГУЛаг, от които 10 000 измират по време на експлоатацията.

На 29 август 1949 г. руснаците отприщват ядрения ад. За близо половин век там са извършени 456 ядрени опита, от които 100 са в атмосферата (до забраната на въздушни ядрени опити през 1963 г.). След забраната продължават с подземни взривове. След някои от опитите се променя релефът на местността и се появяват езера, пълнени от отровни дъждовни води.

Общото количество на взривените ядрени боеприпаси е равно на 40 000 атомни бомби като тази от Хирошима. Естествено институтът за съветските учени е разположен на 150 км от полигона за разлика от града, който е само на 20 км и редовно е посипван с ядрен пепеляк. Още по-пострадал е град Курчатов, който се намира на самата граница на полигона.

Последствията за казахите са ужасяващи. И до днес продължават да се раждат деца с малформации, а заболеваемостта от рак в Източен Казахстан е 20 пъти по-висока от средната. Половината от жителите не доживяват 60-годишна възраст. В епохата на СССР последиците нагло са укривани, но случаите на родени уродливи бебета са масови и през 1989 г. в Казахстан се заражда патриотично антиядрено движение. Започват протести въпреки репресиите.

Кремълската власт, която се тресе от предстоящия фалит на СССР, бие отбой, но едва след обявяване на казахстанската независимост ядрените опити са прекратени. Да не си помислите, че Русия е предложила компенсация на Казахстан за унищожената и пострадала територия, която е равна на България?!

Последна надежда

Да не си помислите, че Русия е дала и една рубла за лечението на раково болни казахи или за децата с малформации?!

Неееее…. Това е над широката руска душа. Защо да плащат компенсации, като може парите да бъдат „инвестирани” за нови бомби, танкове и ракети?! Или за водка например…

В социалните мрежи можете да намерите достатъчно документални филми, стига да искате да разберете истината. Съвсем естествено подобни факти и теми са укривани от медиите по нашите географски ширини, защото сме на 111-то място по медийна свобода. И защото т. нар. медии са платени и изцяло подвластни на енергийната мафия на „Лукойл” и „Газпром“.

Както впрочем и правителството, и парламентът на „чистата и свята” република.

Етикети: * *