Китай се отказва от руските ракети С-400. „Ще бъдат унищожени, преди да засекат изтребител от пето поколение“

преди 5 месеца

Руското издание „Холодная война“ съобщава, че една от най-големите китайски корпорации Sina е публикувала статия, в която остро критикува руските зенитно-ракетни системи С-400 „Триумф“. Посочени са редица примери за често допускани волности от руските производители като сериозно завишаване на тактико-техническите характеристики на изделията. Китайските експерти твърдят, че комплексът е напълно безпомощен срещу американските изтребители от пето поколение F-35 и F-22 и че ракетите му ще бъдат унищожени, още преди да открият противника.

Авторите посочват, че реалните възможности на С-400 да поразява противникови самолети не надвишават 200 км, докато американските изтребители от пето поколение разполагат с оръжия, способни да поразяват цели от по-далечни разстояния. Например крилатите ракети Storm Shadow/SCALP  имат далечина на стрелбата 250 км, AGM-158JASSM – до 360 км, а AGM-1588 JASSM-ER – 1 000 км! Към въоръжението на F-35 спада и тактическата бомба AGM-154 Joint Standoff Weappon, чийто управляем полет може да продължи над 500 км.

„Холодная война“ се оплаква, че след като в Китай съществува строга правителствена цензура, статията вероятно е съгласувана на най-високо равнище или дори е поръчана от правителствен източник: „Китайците по типично азиатски начин развенчаха мита за С-400, който наистина не е тестван в реални бойни действия.“

Досега КНР е закупила от Русия зенитни комплекси С-400 на обща сума над 3 млрд. долара. Рязката статия в Sina е сигнал, че поръчките ще секнат.

Зенитно-ракетен комплекс С-400. Снимки: begemot.media.

„Най-вероятно китайците са преснели и изучили устройството на С-400 и имат възможности да подобрят характеристиките на системата. После на международните пазари ще се появят подобни комплекси с китайски названия, поради което Русия отпада от по-нататъшните планове на Пекин“, приплаква руското издание.

След първата покупка на С-400 САЩ наложиха икономически санкции срещу Китай. Турция също се отказа от руските С-400 в полза на американските „Пейтриът”.

                                                                                                                 begemot.media