Когато крадецът вика „Дръжте крадеца”!

преди 3 години

Истината е, че триумф на лобизма бяха действията на назначеното от Р. Радев служебно правителство, което през пролетта на 2017 г. за рекордно кратки срокове се опита да предреши избора в полза на Грипен

Предложението на министрите на отбраната и икономиката за закупуване на изтребители F16 не е лобизъм, както се изрази президентът Румен Радев.

Триумф на лобизма бяха действията на назначеното от него служебно правителство, което през пролетта на 2017 г. за рекордно кратки срокове се опита да предреши избора в полза на Грипен, използвайки промени в критериите за избор. Тогава беше отхвърлена със смехотворни мотиви оферта на „Локхийд Мартин” за нови самолети, които отговаряха на ценовите условия. Всичко това стана ясно от доклада на специалната разследваща парламентарна комисия.

Румен Радев освен това призова за радиомълчание, което беше редовно нарушавано от Главния секретар на неговата администрация Димитър Стоянов. Същият не престана да лобира за Грипен.

Дали Румен Радев знае значението на думата „интегритет”?

Или двойните стандарти са част от правилата за работа на ръководената от него институция?

Разбира ли добре Румен Радев, че Администрацията на президента не е част от изпълнителната власт?

Решаването на въпроса за новия боен самолет е изцяло в правомощията на правителството и парламента и той няма никакви права да се намесва. И въпреки това го прави.

Не на последно място, спомня ли си Румен Радев какво заяви пред заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан на 15.12.2018 г. Тогава той подчерта, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание. Именно при спазване на критериите на министерството на отбраната и Парламента.

Вероятно Радев е забравил какво е казал.

И все пак, двойните стандарти част от правилата за работа ли са на президентската институция? 

Етикети: * *