Корабът може да е неуязвим в пристанището, но е създаден за океана

преди 1 година

Забранените картини на Василий Колотьов

„Неделно утро”

Съветската власт обявява социалистическия реализъм за своя официална идеология в областта на изкуството. Книги, картини и спектакли трябва да показват „истинския живот на обикновените съветски хора”. Всъщност произведенията на разрешените съветски автори представят лакирана и лъжлива фасада, нямаща нищо общо с действителността.

Истината за тъжния и опасен живот в концентрационния лагер СССР се прокрадва в книгите на Венедикт Ерофеев, на бунтуващи се фотографи и на художници като Василий Колотьов. През периода 1970-1980 г. Василий Колотьов се осмелява да създава изкуство, което веднага е забранено в СССР.

„Деветата вълна“

Роден през 1953 г. във Воронежка област, Василий рисува от дете, после учи в художествено училище. След казармата се мести в Москва и живее в скромна стаичка на „Арбат”. Стилът и творчеството му се превръщат в ирония и в открита подигравка към официозната съветска живопис, възпяваща измислените герои на червената измама. Героите на Колотьов са обикновени съветски пияници, убити от живота неудачници, отчаяни от лъжата и безпътицата дегенерати, натъпкани в комунални жилища полубезработни полуживи полуидиоти.

До разпада на СССР забраненият художник няма нито една изложба. Работи, а всъщност мизерува като шлосер и художник на текстилна продукция, колкото да не го арестуват като „тунеядец”.
Първата му официални изложба е организирана през 1992 г. Картините моментално са изкупени от галерии и частни колекционери в Париж, Ню Йорк и Берлин.

„Опашка“
„Арестът на пропагандиста“ или „В изтрезвителното“
„Магазин на самообслужване“
Етикети: * *