Корнелия си отива, за да се завърне на бял кон?

преди 1 година

Нинова се оказа тежък камък на врата на една партия, с която тя нямаше нищо общо

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка на следизборния пленум на Националния партиен съвет. Дойде малко изненадващо, защото вчера бе обявила, че тепърва ще се правят анализи за загубата и междувременно трябвало да се проведе избор за председател на партията директно от всички нейни членове. Това означаваше протакане във времето и подмяна на всички местни лидери и лидерчета на БСП с удобни и послушни на Нинова, Кирил Добрев и обкръжението й.

Очевидно вътрешната опозиция е взела временно връх над кликата на Корнелия, щом още преди началото на пленума тя е хвърлила оставката си. Все пак нека отбележим, че това е първият соцлидер, който подава оставка след изборна загуба – това не го направи Станишев след 10 или 11 загуби – вече никой не ги броеше. Корнелия загуби парламентарните избори преди 2 години и поредица от частични кметски избори, където БСП не спечели нито един.

Но вътрешната опозиция не бива да хвърля шапки до небето. Нинова остава председател до конгреса, насрочен за 15 юни. Ако на конгреса одобрят оставката й, тя ще посочи кой да я замести.  След това наравно с други кандидати ще участва в преките избори за председател.

Дотогава ще изтече много вода, но двата лагера нямат много време да стегнат редиците си. Ще се изтъкнат нЕкои съображения, че идват местни избори и няма нужда партията да бъде разтресена, въпреки че сега тя се тресе така, че се чува много надалеч от „Позитано” 20.

Нинова вече бе бламирана от опозицията й няколко пъти – при избора на нов главен редактор на в. „Дума”, при подреждането на листата за евровота, вкарването на Станишев в тази листа на пето място и преференциалното му отиване на второ място. Достатъчно основания за оставка.

Оставка подаде и председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски, един от най-верните ѝ хора.

Оставка обаче не подаде най-приближеният до Нинова Кирил Добрев, зам.-председател на БСП, наричан „мъжко момче“, който се бе изхвърлил, че първи ще подаде оставка, ако ГЕРБ победи БСП на евроизборите.

Надеждите на Нинова са да смени черния кон с бял
Снимка Интернет

Нинова изкара три години и няколко дни начело на БСП. За това време тя ѝ нанесе големи вреди, върна диктаторските методи на ръководство даже не от времето на Тодор Живков, а на Вълко Червенков с гоненията на хората с партиен билет, отдалечи партията от ПЕС, извади парламентарната група от Народното събрание, та да се чудят сега червените депутати с какви очи ще се върнат на банките.

Тя не бе припозната от нито един от лидерите на леви партии в Европа – нито тя отиде някъде, нито някой дойде у нас.

Корнелия Нинова се оказа един тежък камък на врата на една партия, с която нямаше нищо общо. Явно обаче на тези, която я изтикаха от синя приватизаторка до червения партиен връх, им светна, че ако Нинова стои още малко начело на БСП, партията ще се спомине скоропостижно. А партията, по-скоро нейният електорат, им е още необходима да ги праща в парламента.

Засега 28 май се оказа 10 ноември за Нинова.

Обаче ехидната усмивка, с която обясняваше пред медиите защо подава оставка и как ще участва отново в изборите за председател, говори, че Корнелия още не си е изиграла последните си карти. В ръководството на партията остават нейни верни и предани хора, назначени там от самата нея.

Все пак да припомним, че е честа практика в столетната партия лидерите да бъдат изненадвани и предавани от най-близките им хора. Такива със сигурност има и около Нинова. Аз лично се сещам за поне двама, но няма да ѝ ги кажа.

Етикети: *