Край на „shutdown“ до 15 февруари

преди 2 години

Сенатът и Камарата на представителите одобриха решение за временно възобновяване на работата на федералното правителство, след това документът беше подписан от президента Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп подписа в петък законопроект, който предвижда предоставянето на бюджетни средства за възстановяване до 15 февруари на работата на федералното правителство, чиято дейност бе преустановена за 35 дни. Това се съобщава от пресслужбата на Белия дом, предадоха световни информационни агенции.

Според източници на CNN Белият дом и представителите на Конгреса са постигнали съгласие за временно отблокиране на федералното правителство, докато преговорите за строителството на граничната стена с Мексико продължават.

При подписването на документа журналисти не бяха поканени. Така формално работата на всички американски министерства се възстановява, а на държавните служители трябва да бъде изплатена заплата, която те не са получили поне веднъж по време на така наречения шътдаун.

Решението за възстановяване на работата на правителството бе взето и изпълнено в рамките на няколко часа. Около 14:00 местно време Тръмп обяви споразумение с Конгреса, около 17:00 часа  Сенатът прие документа и два часа по-късно това направи и Камарата на представителите.

Споразумението идва, след като часове по-рано американският Сенат отхвърли проекта на Тръмп за излизане от бюджетната криза, въпреки че републиканците имат мнозинство.

В споразумението не се споменава нищо за финансирането на строежа на граничната стена, но Тръмп посочи, че след 15 февруари смята да поднови опитите да убеди Конгреса в необходимостта от защитното съоръжение по границата с Мексико.

„Всички знаят, че имам много силна алтернатива, но засега няма да я използвам“, коментира Тръмп.

Републиканците и демократите в Конгреса не успяха да постигнат съгласие по параметрите на държавния бюджет, в които Тръмп и републиканците ултимативно поискаха да включат повече от 5.7 милиарда долара за изграждане на ограда по границата с Мексико.

Така поради липса на бюджетни средства работата на федералното правителство спря на 22 декември м.г. Без финансиране в продължение на 35 дни останаха Държавният департамент и министерствата на финансите, търговията и вътрешната сигурност.

Етикети: *