Кремъл срещу Украйна: параноя вместо политика

преди 3 години

Погледнато исторически, започнало е повторение на онзи 10-годишен период на военен комунизъм, въведен от Сталин през 30-те години на ХХ век. Не бива да забравяме какви са последиците от това десетилетие на ускорен социалистически „градеж”: Втората световна и десетки милиони човешки жертви.

Поредна реанимация на старите съветски митове

Ако гледате руски телевизионни канали и слушате новини, произведени от Кремъл, неминуемо остава впечатлението, че  Втората световна война изобщо не е завършила и над света продължава да тегне заплахата от нацистко поробване. Центърът на фашистко-нацистката агресия обаче се е изместил на изток от Берлин и се разполага в Киев. А Москва остава единственото огнище на антифашистка съпротива.

Няма събитие в Русия, в света и във Вселената, което би могло да измести украинския „мерник” на централните руски телевизионни предавания. Прекъснаха за по няколко минути, колкото да съобщят за трагедията на летище „Шереметиево“, където десетки пътници изгоряха живи в най-новия руски „Суперджет-100“, и веднага се върнаха към украинската тема.

Втора седмица в един от най-големите областни центрове Екатеринбург смели граждани протестират срещу строителството на поредната никому ненужна църква върху площта на един от любимите паркове на малки и големи. Гражданското неподчинение заслужава уважение, защото срещу хората с будна съвест се изправят дебелите ченгета в раса и наемните убийци на местните феодали-„бизнесмени”.

Подобен конфликт би трябвало да бъде анализиран, всестранно обсъждан и подкрепян от руските медии и журналисти, но… След убийството на повече от 300 журналисти през последните две десетилетия в РФ, явно броят на честните хора в тази професия е доста изчерпан. И затова 80% от ефирното време на руските телевизии е посветено на… Украйна.

Руската пропаганда не си дава труда да търси и да изобретява нови форми за зомбиране на населението си и на други народи. Защото използва целия капацитет, форми и средства на съветската военна пропаганда от периода 1941-1945 г. И речникът на московските агитатори е прашасалият разговорник на Совинформбюро: в Украйна управляват „фашисти“; украинската армия представлява „наказателни отряди“ срещу собствения народ; хората, които подкрепят украинското правителство, са „изменници“ и „терористи“, а срещу законното украинско правителство воюват храбри „опълченци“.

Кремъл упорито отстоява тезата си, че войната срещу Украйна не е агресия срещу суверенна държава, а продължение на антифашистката борба” в името на живота и бъдещето на човечеството.

Митовете от Втората световна се пробутват не само в Русия и Украйна, но и в Европа и в света. Руската управляваща върхушка монополизира победите на Червената армия срещу нацизма, като умишлено забрави колко милиона украинци и синове на други народи от бившия СССР дават живота си и проливат кръв за победата срещу нацистка Германия.

Победата на антихитлеристката коалиция през 1945 г. днес се използва от фашистката пропаганда като индулгенция за престъпленията на кремълската хунта: „Ние не сме агресори, защото избавихме света от Хитлер“. Некомпетентни и слабо познаващи историята на страните от Източна Европа западни експерти и журналисти възприемат лъжите за „украинския фашизъм”, само защото някой им е показал червено-черните бандеровски знамена, развяващи се на Майдана.

Ала животът и делото на Степан Бандера са неизвестни за огромен брой европейски граждани, автори на обзори и рецепти за мирно уреждане на войната, разпалена от РФ срещу Украйна. Въпросните „специалисти” не знаят или не желаят да се информират, че идеологът на украинската независимост Степан Бандера е хвърлен от нацистите в концентрационен лагер, че години наред е клеветен от съветската пропаганда и че през 1959 г. КГБ изпраща в Германия свой агент да убие украинския патриот, който вече лежи на смъртно легло.

Не са и чували, че след краткотрайно взаимодействие с Третия райх през 1939-1941 г. движението, оглавявано от Степан Бандера, започва яростна и широкомащабна партизанска война срещу  нацистите. За тази антихитлеристка съпротива на украинския народ бе забранено да се пише и говори в съветски времена. Според господстващата доктрина сталинският СССР бе единственият антифашист на планетата и който се изправеше срещу него, бе заклеймяван като фашист.

Подобно разделение на човечеството предлага и днешната кремълска рецепта за световен ред – др. Путин и Руската федерация са главните антифашисти на Земята, а украинците и всички, несъгласни с московската „генерална линия”, попълват графата „фашисти”.

Поизлъскана със съвременни средства за комуникация и психологическо въздействие, руската шовинистична пропаганда претопля старите митове и легенди, създавани и тиражирани през годините на сталинизма. Най-устойчивите митове от сталинистката епопея все още не са демонтирани от общественото пространство дори в Украйна, а какво да говорим за единствената държава в света, която два пъти кандидатства да се превърне в съветска република. България, ако не помните.

Денят на победата

По логична символика точно на 9 май в Черна гора бяха осъдени шпиони от ГРУ, готвили преврат срещу правителството на малката балканска държава. В същия ден по улиците на Москва маршируваха маскарадно облечени хора в две различни шествия. Първото бе казионният поход, наречен „Безсмъртен полк”. Другото официално се обяви като „Сталински полк”. А в Новосибирск издигнаха поредния паметник на Й. В. Сталин. Кой казва, че няма връзка между тези събития?

„Бессмертный” сперматозоид

Зад паравана на „Великата” победа крият факта, че в битката пред Москва през 1941 г. Червената армия няма оръжие и столицата виси на косъм. Тогава СССР е спасен от срочни доставки на английски танкове и самолети. Но кремълските историци и истеричните руски медии постоянно тръбят, че хитлеристката военна машина е разгромена не с оръжията, пристигнали по договора „Ленд-лиз”, а само след „евакуацията на промишлеността зад Урал”.

С лъжата, че Сталин със стоманена ръка индустриализира СССР, убиват истината, че повечето съветски заводи са проектирани от гениалния американец Албърт Кан. Но на оскотелите мужици отдавна е набито в съзнанието, че ако не се е появил Кан, болшевиките са щели да наемат някой друг кадърен инженер. А историческата заслуга принадлежи на „гениалния” неграмотен злодей Джугашвили, наредил за разстрелят даже експертите, които откриват и убеждават Албърт Кан да дойде в Страната на Съветите.

Почтените руски учени признават, че без американската помощ не би се състояла нито индустриализацията през 30-те години, нито победата във войната срещу Хитлер. Както без подкрепата на САЩ не биха се изправили от пепелищата Германия и Япония, а без достъпа до американския пазар не биха се въздигнали икономиките на Тайван, Южна Корея и Китай.

В истинската, а не в плакатната Русия днес падат ракети и по броя на комерсиални космически полети „легендарният” Роскосмос отстъпва на бизнесмена Илън Мъск. А прехвалените свръхнови оръжия като танка „Армата”, изтребителя-„чудо” Су-57 и зенитно-ракетния комплекс С-500 така си остават върху чертежи и с по десетина прототипа, защото няма икономически и финансови възможности за серийното им производство.

В Русия и криминалните престъпници са изключителни патриоти. На 9 май в редица затвори на РФ се състояха шествия (зад оградите и под охрана) под наслов ”Безсмъртен полк”, където затворниците носеха предварително заявени и изработени портрети на герои от войната

„Ние победихме, а победителите не ги съдят!“, крещят пияни тълпи и се опиват от възторг за победа, към която нямат никакъв принос. Победа, която се превръща в проклятие за руската нация

„Великата“ победа все по-често се използва като индулгенция за чудовищните престъпления на съветската власт, в апотеоз и пореден взрив на култа към един от двамата най-масови убийци в човешката история (Мао Цзедун и Йосиф Сталин),

Митът за „Великата“ победа бе реанимиран след краха на СССР и се използва за политически и военен натиск срещу бившите съветски републики, осмелили се да създадат независими държави в „близката чужбина” за главорезите от ГРУ и КГБ.

Русия неведнъж подпали дипломатически скандали и отправи заплахи за употреба на сила в защита на „святата памет“ за победата. Само заради десетилетния натиск и заплахите от руското посолство в София в центъра на столицата като черно проклятие все още се издига тотемът на съветската армия-окупаторка, донесла невиждани страдания и жертви на българския народ през септември 1944 г.

„Мы победили!”

Фалшификаторът Путин

Речта на В. В. Путин на военния парад по случай 9 май 2019 г. предоставя изобилен материал за поредните пропагандни хватки и за тоталната фалшификация, която се опитва да измъти кремълският режим. Блестящ анализ на лакърдиите на „научния център”, оглавяван от подп. о. з. В. В. Путин, направи преди няколко дни Андрей Иларионов, икономически и политически наблюдател, бивш икономически съветник на руския президент, който се отказа от помощта на големия учен и го принуди на напусне.

Най-добрият хокеист сред руските президенти от 2000 г. до днес

Те (нацистите – бел. ред.) си бяха внушили, че са висша раса и разпалиха страшната война„, заяви Путин на Червения площад. Ала според историята в хитлеристка Германия не нацистите, а „чистите” арийци и някои други германски народи са се смятали за висша раса, опонира А. Иларионов.

„Страшната война” е разпалена от съюзниците, подписали договора Молотов-Рибентроп на 23 август 1939 г., и това, както знаем, са вождовете на националсоциалистическия и на квазиинтернационал-социалистическия режим другарите Адолф Хитлер и Йосиф Сталин.

Самите изрази „Втора световна война”, „Европа”, „съюзници”, „антихитлеристка коалиция” и тям подобни изобщо отсъстваха от речта на руския фюрер през тази година.

Те (нацистите – бел. ред.) смятаха, че ще прегазят и Съветския съюз – хилядолетната историческа Русия„. Тук за първи път, само с едно тире, Путин извърши смислов преход от понятието „Съветски съюз” към новоизкования термин „историческа Русия”, с който вероятно ще се сблъскваме неведнъж. Опитът за елегантен, плавен преход от СССР към днешна Путинова Русия е подсилен в следващото изречение: „…след вероломното вражеско нахлуване на наша територия преживяхме и поражения, и отстъпление, и тежки загуби, но те не сломиха Русия„.

Дотук в идеологията на Путинистан имаше СССР. Но вече го хвана липсата. Остава и ще бъде възхвалявана само „Россия”.

Победобесие

Под ураганен огън на изток бяха евакуирани стотици големи заводи и в невиждано кратки срокове бе възстановено производството зад Урал, в Поволжието и в Сибир „. Веднага бие на очи липсата на такива знакови за съветската военна промишленост райони като Казахстан, Средна Азия и Задкавказкия край, където също са били изнесени стотици заводи и милиони хора и които досега винаги бяха посочвани от Путин в предишните му речи на 9 май.

Днешните подвизи на руските воини потвърждават, че заветите не са забравени. Клетвата, дадена от сегашното поколение защитници на Отечеството, е главен залог за абсолютната сигурност и  непобедимост на руското оръжие„. Няма нито съветски бойци, нито съветско оръжие, нито войници от братските републики. Само руски воини и руско оръжие.

От изброените 11 най-значими военни операции в хода на Втората световна война са отпаднали всички, осъществени извън територията на Русия, Беларус и Украйна.

Путин и писачите на речите му се опитват да ни будалкат с шарена картинка за далтонисти: воини от цяла Русия, с руско оръжие, през руската Велика отечествена война храбро защитават столиците на историческа Русия – двете древни руски столици Киев и Новгород и двете съвременни руски столици Ленинград и Москва. Очевидно е, че Кремъл ще продължи да претендира за „историческа” принадлежност на старинния украински град Киев към руското Отечество.

„Ветеран”, дважды Маршал Советского Союза

Андрей Иларионов си е направил труда да състави таблица, от която се вижда колко пъти в речите си по случай 9 май Путин използва термини и понятия, свързани с Втората световна война и откъдето ясно личи тенденцията на кремълските идеолози.

Понятия Примеры терминов 2005 2015 2018 2019
Мировой характер войны, место ее ведения, ее последствия Вторая мировая война; мир; Европа, Азия, Африка, Азия, Австралия; создание ООН и новой системы международного права 7 5 2 0
Участники войны – союзники по антигитлеровской коалиции Союзники; антигитлеровская коалиция; отдельные страны – участники коалиции, в т.ч. США, Великобритания, Франция; Второй фронт; (зарубежные) антифашисты, партизаны, подпольщики 9 16 6 0
Участник войны – СССР СССР; Советский Союз; Советская Армия; Красная Армия; советский; республики; наша общая (большая советская) Родина; братские страны; многонациональный народ; СНГ 13 15 6 1
Участник войны – Россия Россия; российский; русский; наш (в значении – российский) народ, солдат, патриотизм, триумф; наша национальная гордость 5 6 6 9
В процентах к общему числу использованных терминов:
Мировой характер войны и союзники по антигитлеровской коалиции Вторая мировая война; мир; Европа, Азия, Африка, Азия, Австралия; создание ООН и новой системы международного права; союзники; антигитлеровская коалиция; отдельные страны – участники коалиции, в т.ч. США, Великобритания, Франция; Второй фронт; (зарубежные) антифашисты, партизаны, подпольщики 47 50 40 0
Участник войны – СССР СССР; Советский Союз; Советская Армия; Красная Армия; советский; республики; наша общая (большая советская) Родина; братские страны; СНГ; многонациональный народ 38 36 30 10
Участник войны – Россия Россия; российский; русский; наш (в значении – российский) народ, солдат, патриотизм, триумф; наша национальная гордость 15 14 30 90


От таблицата изпъква, че през последните 14 години относителният дял на термините, посочващи световния характер на войната и приноса на съюзниците от антихитлеристката коалиция, рязко пада от 47-50% през 2005-2015 г. до нула през 2019 г. Тоест СССР разгромява Вермахта сам-самичък, без ленд-лиз, без доставки от САЩ и Британия, без Втори фронт и съпротива на народите, станали жертва на хитлеристката агресия. Ашколсун, машаллах!

Докато СССР и свързани с него понятия са посочвани в речите на Путин за 9 май 38% през 2005 г., тази величина слиза до 10% през 2019 г. Относителният дял на думата „Русия” и свързани или производни понятия скача от 14-15% през 2005-2015 г. до 90% през 2019 г.

Следователно през последните 5 години пред очите ни В. В. Путин и ръководената от него политическа клика нагло и без никакви доказателства извършват историческа фалшификация не само на представите за Втората световна война на европейските и на други народи, но и ревизират досегашната, налагана от 1945 до 2015 г. съветска представа на събитията от периода 1939-1945 г.

Пред очите ни ОПГ (организирана престъпна група) „Путин & Ko” скалъпват нова идеология – руски шовинизъм, руски национализъм и изолационизъм; идеология за някаква руска национална изключителност, зад която все по-отчетливо прозират контурите на някакво никому недоказано руско национално превъзходство.

Същото като при др. Алфред Розенберг, д-р Гьобелс и др. Адолф Х.

Алфред Розенберг, главен идеолог на националсоциализма, държавник и политик, заемал високи длъжности в Третия райх и в Националсоциалистическата работническа партия на Германия (НСДАП).
Снимка Уикипедия

Нима европейските политици не виждат надигащата се опасност от североизток, от режима на Путин, който действа точно с методите на тандема Сталин-Хитлер – чрез финансиране на разни комунистически и крайнодесни партии и движения в европейските страни с цел да ги раздроби, отслаби, а след време да ги подчини или окупира?

Нали такава е и икономическата програма на Путиновия режим – да продава богатите сибирски ресурси и чрез реализираните милиарди да засилва своята военна машина и същевременно да корумпира правителства, партии и движения.

Погледнато исторически, започнало е повторение на онзи 10-годишен период на военен комунизъм, въведен от Сталин през 30-те години на ХХ век.

Не бива да забравяме какви са последиците от това десетилетие на ускорен социалистически „градеж” – Втората световна и десетки милиони човешки жертви.

Етикети: * * * * * * *