КРУМ ХОРОЗОВ – несломен от мъченията, неизкушен от властови облаги

преди 4 години

Отдаде най-хубавите си години на обществената борба, на битката за свобода, демокрация и благоденствие на българския народ. Посвети разум и енергия, за да отстоява демократичните принципи.

На 18 ноември 1925 г. в  гр. Летница, Ловешка област, е роден Крум Кънчев Хорозов.

Живее скромно и честно. След като се уволнява от войнишка служба, през 1946 и 1947 г. не e допуснат да следва в университет, защото е привърженик на БЗНС „Никола Петков”. Полага доста усилия, за да започне обучение по земемерно инженерство. Тогава баща му е обявен за „кулак” и „народен враг”, отказал да влезе в ТКЗС. За да принуди селяните да се присъединят към местното ТКЗС, през 1951 г. комунистическата власт организира показен процес срещу 11 земеделски активисти, сред които е и Крум Хорозов. След 7 месеца в следствения арест младият земеделски активист е осъден на 20 години лишаване от свобода като организатор на група, която целяла с „метежи, палежи и грабежи да събори народната власт”.

Освободене на 22 май 1962 г. след 11 години и 16 дни в най-тежките комунистически преизподни: Сталинския (Варна), Белене, Старозагорския и Плевенския затвор. Заселва се в Русе, където продължава да живее скромно и почтено до последния си дъх.

Крум Хорозов  на 90-тия си рожден ден

През мъчителните години на тоталитарното безвремие нито за миг не губи свободомислието и непреклонността си. Чувството му за справедливост и стремежът към демократични ценности го правят трън в очите на „народната“ власт и репресиите срещу него са непрестанни. Посрещна събитията през 1989 г. с огромна доза оптимизъм. Като депутат в Седмото Велико народно събрание внесе проекта за Закон за собствеността на земята. През 1990 г. стана председател на Съюзана собствениците на земя и занаятчиите в България – професионална организация за подпомагане връщането на отнетата собственост и имущество.

Остави ни книгите: „Озарението”, „Проиграна борба”, „Аграрната реформа”, „Горянското движение вРусенско”, „Борба и саможертва” и четиритомното издание „Дълг и себелюбие”. С ръката на даровит художник създаде единствените оригинални скици и рисунки от концлагера „Белене“.

Една от уникалните рисунки на лагера Белене на Крум Хорозов

Отдаде най-хубавите си години на обществената борба, на битката за свобода, демокрация  и благоденствие на българския народ.  Посвети разум и енергия, за да отстоява демократичните принципи. С пламенните речи и неспирните си обиколки в цялата страна Крум Хорозов се превърна в истински апостол на демократичното движение. Запомнихме го като честен и принципен човек, отдаден на каузата за обществен прогрес, демокрация и справедливост.

Дълбок поклон!

Етикети: