Лъжливото „иранче“ беше разобличено с разузнавателни снимки

преди 3 години

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Иран носи отговорност за нападенията срещу танкери в Оманския залив. САЩ веднага изпратиха ескадрен миноносец в застрашения регион. Вашингтон подчерта, че не желае ескалация на конфликта с ислямската република, но е изпълнен с решимост да защитава свободата на корабоплаването и на търговията в посочената акватория.

Снимка Централно военно командане на САЩ

Централното военно командване на Въоръжените сили на САЩ разпространи снимки, получени от разузнавателни средства, които доказват иранско участие във взривяването на двата танкера в Оманския залив, съобщи CNN.

На снимките ясно е фиксиран ирански патрулен катер, чийто екипаж демонтира невзривена мина от борда на танкера „Kokuka Courageous“, поразен от по-рано от морски мини.

Американски разузнавателен самолет е успял да заснеме военнослужещи от Корпуса на стражите на ислямската революция, които унищожават улики за иранската атака срещу търговските кораби.

Позовавайки се на подобна информация, държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Иран носи отговорност за нападенията срещу танкери в Оманския залив. САЩ веднага изпратиха ескадрен миноносец в застрашения регион. Вашингтон подчерта, че не желае ескалация на конфликта с Ислямската република, но е изпълнен с решимост да защитава свободата на корабоплаването и на търговията в посочената акватория.

Министърът на външните работа на Иран Джавад Зариф очаквано нарече обвиненията на САЩ „неоснователни” и заяви, че САЩ, Израел и Обединените арабски емирства „саботират дипломацията“.

Японският танкер „Kokuka Courageous“ и норвежкият „Front Altair“ бяха поразени в четвъртък, 13 юни. Плаващи под панамски и под флага на Маршаловите острови, техният курс бе започнал от Саудитска арабия с крайна точка Тайван. Японският кораб бе взривен от магнитни мини, докато норвежкият танкер бе поразен с торпедо.  След експлозията „Front Altair“ бе обхванат от пожар. Екипажът от 23 човека беше евакуиран на друг кораб. Няма пострадали. Товарът на „Kokuka Courageous“ представлява лигроин (смес от течни въглеводороди, малко по-тежки от бензина).

Японската компания „Kokuka Sangyo“ съобщи, че танкерът „Kokuka Courageous“ е бил поразен от мини, след което 21-членният екипаж е бил евакуиран. Един моряк е ранен. Напуснатият кораб, превозващ химически вещества, се носи на дрейф.

Междувременно Иранската държавна информационна агенция ИРНА съобщи, че иранските военноморски сили били спасили 44 моряци от двата кораба, които били превозени до остров Джаск.

Информация за въоръженото нападение срещу танкерите най-напред бе оповестена по време на срещата между японския премиер Шиндзо Абе и иранския аятолах Али Хаменей. След съобщението цените на суровия петрол рязко се покачиха, което най-вероятно е било целта на атаките.

На 13 май четири танкера бяха обстрелвани в пристанището на ОАЕ Фуджейра. Два от корабите са собственост на Саудитска Арабия, един – на ОАЕ, а другият – на Норвегия. Дни преди терористичния акт САЩ предупредиха за опасност от ирански атаки срещу търговски кораби.

Официални представители на Руската федерация, усърден съюзник и адвокат на аятолахския режим, призоваха към сдържаност и изразиха становище, че „няма доказателства за причастност на Иран” към пиратските атаки срещу корабоплаването в Оманския залив.

Етикети: * *