Led Zeppelin навърши 50

преди 1 година

Първият им албум излиза на 12 януари 1969 г.

Led Zeppelin е сред най-хубавите неща, които се случиха в живота ми. Започна през 1969 г. Бях на 17. Когато чух „Целокупна любов” (Wholle Lotta Love), поисках да се хвърля от балкона. От възторг. Живеехме на четвъртия етаж.

Магнетофонът бе рядкост. В малкия град, с едно кино и две сладкарници, „друго, освен да се влюбиш, просто няма какво да се случи”. Влюбих се в „цепелините”. Откриваха ми големия, истинския свят, неманипулиран от уроците по нАучен комунизъм, от „Работническо дело”, „Народна младеж” и „На всеки километър”. Свят на наркотици, антивоенни демонстрации и свободна любов. Какво друго искаш на 17?

По нощите въртях радиото да търся рок групи и класации, където пускаха „Лед Зепелин”. С няколко други момчета си разменях честотите на най-твърдите радиостанции. Любимец ми стана Корнел Кириак от румънската „Свободна Европа”. Покрай неговото предаване научих десетки румънски думи („Пиеса принчипала ку формация „Лед Зепелин”…). Скоро Корнел бе убит от Секуритате. Автомобилна авария. Тогава не разбрах защо им е трябвало да трепят човек, който водеше музикално шоу. После научих, че им е водил с милиони слушатели от Румъния, Русия, Украйна, България. Мир на праха ти, Корнел!

Минаха 50 години. Падах и ставах, обичах и разлюбвах с тяхната музика в душата си. Днес побелял, любящ дядо на три внучета и все още спортуващ военен пенсионер, имам повечето от песните на „Лед Зепелин”. Слушам тях, „Юрая”, „Пърпъл”, „Металика” и Рони Джеймс Дио. Нощта никога не е толкова черна, щом имам „Блек найт”. И най-мрачното утро не е страшно, щом мога да го залочна с „Джулай морнинг”. Ще се издърпам и от най-дълбоката депресия по вечната „Стълба към небето”. 

Благодаря, „Лед Зепелин“! Чувствам Джими Пейдж, Робърт Плант и останалите членове на групата повече от роднини.

Сполай им, че взеха и мен в екипажа си за краткото и удивително пътешествие, наречено ЖИВОТ.

Led Zeppelin е най-великата група в Британия

„Stairway To Heaven“ на Led Zeppelin е любимата песен на британците за всички времена според проучване, изготвено от престижното британско радио Absolute Classic Rock.

Парчето от 1971 г. успя да се пребори със съперници от класата на Queen, The Who , The Beatles и др., които също попаднаха в топ 10. „Обожавам The Beatles, но песните им са толкова кратки и жизнерадостни. За най-добра песен на всички времена ти трябва нещо епично и Led Zeppelin напълно покриват това изискване“, коментира слушателка на радиото, дала своя глас за „Stairway To Heaven“.

Бандата обаче не се задоволява само с първото място в класацията за най-великите песни за всички времена, а има и още едно влизане под номер 7 с друг свой хит – „Rock n ‘ Roll“.

Ето пълният списък с Топ 10 на рокпесните от всички времена, които британците са избрали:

1. Led Zeppelin – Stairway To Heaven

2. The Who – Won’t Get Fooled Again

3. Queen – Bohemian Rhapsody

4. Led Zeppelin – Whole Lotta love

5. Deep Purple – Smoke On The Water

6. The Who – Baba O’ Reilly

7. Led Zeppelin – Rock n ‘ Roll

8. Free – All Right Now

9. The Beatles – Revolution

10. The Rolling Stones – Gimme Shelter


Ето и първата песен от класацията – Stairway To Heaven