Легегендарният Ники Лауда си отиде на 70 години

преди 3 години

Той бе трикратен световен шампион във Формула 1

Трикратният световен шампион във Формула 1 Ники Лауда почина на 70-годишна възраст в понеделник, се казва в изявление на семейството му, публикувано в австрийски медии

Снимка Интернет

„Неговите уникални постижения като спортист и предприемач ще останат незабравими. Неуморимата му жажда за работа, прямота и кураж са модел за подражание за всички нас. Той бе любящ и грижовен съпруг, баща и дядо извън общественото полезрение и ще ни липсва”, се казва още в изявлението.

Легендарният австриец покорява върха в спорта през 1975 и 1977 г. с „Ферари“ и през 1984 г. с „Макларън“. През последните месеци той бе с влошено здраве, като в края на миналото лято претърпя трансплантация на бял дроб. Последната му хоспитализация беше през януари тази година заради грип.

Роденият в богато семейство на 22 февруари 1949 г. във Виена Андреас Николаус Лауда става автомобилен състезател въпреки неодобрението на фамилията. Изключителната му упоритост води дори до взимане на заем, за да спаси кариерата си, която продължава от началото на 70-те години на XX век до 1985 г. Във Ф1 Лауда печели 25 победи, 24 полпозишъна и 54 подиума. Има 24 най-бързи обиколки в 177 старта. През 1975 г. печели първата си титла.

Катастрофата на „Нюбургринг“
Снимка Интернет

На 1 август 1976 г.  претърпява зловеща катастрофа по време на Гран При на Германия на пистата „Нюрбургринг“. За 55 секунди той остава в горящия кокпит, при 800 градуса, като вдишва токсични газове и получава страхотни изгаряния, пpеди трима пилоти да успеят да го извадят. Почти умира, дори до леглото му бди свещеник да му даде последното причастие, но съдбата е на негова страна. Въпреки че лекарите не му дават никакъв шанс да продължи да се състезава отново, той го прави – при това само след 42 дни, пропускайки едва два старта и се връща на писта за надпреварата в Италия. Губи титлата от Джеймс Хънт през този сезон, но я печели за втори път в кариерата си през следващата 1977 г. Но заради катастрофата на два пъти той претърпява трансплантация на бял дроб – през 1977 и през 2005 г. После изкарва две години в Брабам, преди да се оттегли от спорта. Завръща се във Формула 1 през 1982 г. и две години по-късно за трети път взима Гран При.

След окончателното си оттегляне от спорта Лауда създава авиолинията „Лауда Еър“ и я продаде на „Ryanair“. Не се отдалечава много от F1. През 1993 г. е назначен за консултант във „Ферари“. Бил е шеф на екипите на „Ягуар“ в Гран При през 2001 и 2002 г. От септември 2012 г. беше част от тима на „Мерцедес“, където е председател на борда на отбора.

Етикети: *