Лейбъристите дават заден за Брекзит

преди 3 години

Доверието във всички политически партии и в демократичните институции на острова е достигнало до най-ниското ни ниво, откакто се правят измервания на общественото мнение.

Основната опозиционна партия във Великобритания се обявява за втори референдум, съобщават от BBC Newes

Джереми Корбин

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин заяви, че партията му ще настоява да се даде шанс на избирателите да подкрепят или да отхвърлят предложеното от премиера Тереза Мей споразумение за напускане на ЕС, което беше отхвърлено от парламента миналата седмица.

В изявление на опозиционната партия се казва, че:

„Лейбъристката партия ще направи всичко по силите си, за да избегнем както излизане от ЕС без сделка, така и зловредния модел за Брекзит, предлаган от торите и отхвърлен  с голямо мнозинство от парламента.“

Групата депутати, които напуснаха Лейбъристката партия миналата седмица подкрепиха позицията на бившия си лидер и естествено си приписаха заслугата за промяната в линията на лейбъристкото ръководство, предаде Sky News.

Очаквано, консерваторите на Мей обвиниха лейбъристите, че

„предават волята на британския народ и игнорират най-значимата изява на демократичен вот в историята на нашата нация.“

„Лейбъристите се отметнаха от обещанието си и сега подкрепят евентуален референдум, който още повече ще раздели нацията и ще ни върне в изходна позиция“,

е написал в Туитър виден консерватор, цитиран от CNN.

Лейбъристите поставиха пет искания за гласуване в парламента, едно от които е постигане на споразумение за постоянен митнически съюз с ЕС и близко ангажиране с Единния пазар.

Те ще подкрепят и съвместната инициатива, издигната от депутати от управляващите и от опозицията, известна като „поправката Купър – Летуин„, която цели изключване на възможността за Брекзит без сделка чрез удължаване на срока за напускане на ЕС по член 50 от Лисабонския договор.  Говорителката на лейбъристката партия Кеър Стемър пусна съобщение по Туитър, в което се казва, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, партията ѝ ще подкрепи провеждането на референдум.

Междувременно анкета, организирана от Sky News, посочва, че доверието във всички политически партии и в демократичните институции на острова е достигнало до най-ниското си ниво, откакто се правят измервания на общественото мнение. С най-високо доверие сред британците се ползват въоръжените сили, здравната система, полицията и кралското семейство.

Етикети: * *