Ленън победи Ленин

преди 1 година

„Битълс” промениха света през втората половина на 20 век. А всепризнатият лидер на групата Джон Ленън се откроява като изпълнител с активно отношение към социалните проблеми,борбата за мир и борец срещу всякакви прояви на насилие.

На 18 юни 2003 г. навръх 61-я си рожден ден, Пол Маккартни изнесе концерт на Червения площад в Москва. Ден преди това легендарният басист на „Бийтълс” се срещна с бащата на перестройката Михаил Горбачов. Пол се обърна към него: „Благодаря ви, г-н Горбачов, че срутихте комунизма”.  Горби отговаря „Не, сър Пол, вие с Джон Ленън, с вашата музика, направихте това”.

„Битълс” промениха света през втората половина на 20 век. А всепризнатият лидер на групата Джон Ленън се откроява като изпълнител с активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и борец срещу всякакви прояви на насилие. Той е музикант, художник, актьор и писател, една от най-влиятелните личности на поп културата на XX век, соло изпълнител, писател, актьор и човек, ангажиран и с глобалната кауза за мир на планетата.

На 8 декември 1980 г. в България се случи нещо необичайно за онези времена. В 9 часа сутринта, след традиционните сигнали от Астрономическата обсерватория за точно време по Радио София не се чу обичайното „Следват новини“, а гръмна песента“Imagine“ на Джон Ленън. И докато хората се чудеха какъв е този пробив на идеологическия фронт, се включи говорителка, която обяви, че тази нощ пред дома си в Ню Йорк е бил застрелян легендарният водач на групата „Бийтълс“ Джон Ленън.

Снимка Интернет

Джон  е на 16 години, когато чува Елвис Пресли и решава, че съдбата му е рокендролът. С приятелите си от училище  създава групата „Куоримен“. Малко по-късно се запознава с Пол Маккартни. Впечатлен от уменията му да свири на китара и да пее, Ленън го кани в „Куоримен“. Маккартни пък довежда в бандата своя приятел Джордж Харисън и се сформира групата, която с присъединилия се по-късно барабанист Ринго Стар ще завладее света под името „Бийтълс“.

Първият ѝ сериозен ангажимент и първата стъпка към славата е ангажимент за пет месеца в клубовете на Хамбург през 1960 г. Година по-късно Джон, Пол и компания са забелязани от Брайън Ъпстейн, човек от шоубизнеса, който е поразен от концентрацията на талантливи момчета в бандата и става техен импресарио.

Първата стъпка към световната слава е през 1963 г., когато на 2 март песента „Please Please Me“става първият хит № 1 на ливърпулските момчета. Оттук нататък следват 7 години бийтълсмания, граничеща с истерия,  и световната слава. По думите на Джон, по това време“Бийтълс“ са по-популярни и от Исус Христос. Следват великите албуми“Revolver“,  „Rubbersoul“, филмите „A Hard Day’s Night“ и „Help“. През1966 г. Ленън участва в комедията на Ричард Лестър „How I Won TheWor“. На 26.11.1969 г. Джон връща получения по-рано Орден на Британската империя в знак на протест срещу подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам.

През 1970 г. идва краят на“Бийтълс“. Ленън е започнал самостоятелна музикална кариера две години преди това, когато негов албум скандализира пуританите по света с обложката си, на която Джон и Йоко Оно са снимани голи. Двамата сключват брак в Гибралтар на 20 март 1969 година. Още през медения си месец се включват в редица политически демонстрации за мир. През есента на 1969 година Джон Ленън се завръща към лайф изпълненията на сцената в Торонто с новата си група Plastic Ono Band. Джон  призовава за мир и протестира срещу британската намеса в Биафра (войната между Севера и Юга в Нигерия) и американската интервенция във Виетнам.

Джон напуска Великобритания в началото на 1971 година и се мести в Ню Йорк. Малко преди това на музикалния пазар се  появява още една от песните на протеста – „Power To The People“ („Дайте власт на хората“). В Съединените щати Джон издава албума си „Imаgine“ („Представи си“), който бързо става световен хит. През 1972 г. пък Ленън пише протестна песен срещу британските изстъпления в Северна Ирландия.

Не е чужд и на социалните проблеми – пише чудесни песни като „Героят на работническата класа” и „Жената е негърът на света”.

Заради политическата му дейност американските имиграционни власти отказват да му издадат зелена карта, а през 1973 година Джон Ленън дори е призован да напусне страната. Слага се началото на дълга публична война с официалните власти.

Самият президент Никсън се страхува, че Джон може да провали преизбирането му през 1972 г. Основната заплаха била, че музикантът може да използва артистичната си мисия в създаването на мощно политическо движение, а рейтингът на Никсън е много нисък заради виетнамската война. Антивоенното движение е в разгара си, а Джон е сред най-влиятелните фигури в протестите. Тогава създава химна на всички свободомислещи „Дайте шанс на мира“.

След като ФБР извади досието на Ленън, от неговите 80 страници стана ясно, че той е бил преследван заради страха на властта от възможностите му да влияе на мирните протести.

През пролетта на 1975 година Джон Ленън издава колекция от стари рок парчета. С излизането на албума той отпразнува и края на войната си с американските имиграционни власти – Върховният апелационен съд отхвърля заповедта за депортирането му  и Джон Ленън получава зелена карта. След това решава да се отдаде само и изцяло на своето семейство, в чийто състав се появява и малкият син Шон.

Ленън се връща към музиката през 1980 г. с албума „Double Fantasy“ („Двойна фантазия“). Първата песен от него е „Да започнем отново”. Той излиза само няколко дни преди смъртта на Джон, за да докаже сякаш неговата мисъл, че „Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за друго“.

Джон Ленън е убит от Марк Дейвид Чапман на 8 декември 1980 година. Убиецът е психически нестабилен. Той се признава за виновен, като обясни, че е искал да привлече общественото внимание. Осъден е на доживотен затвор, като трябва да излежи най-малко 20 години. Вече осем пъти му отказват условно освобождаване. Йоко Оно се противопоставя на освобождаването на Марк Чапман, защото се страхува за живота си, както и за безопасността на сина им Шон.

Преди години нюйоркският в. „Дейли нюз“ припомни последния ден в живота на Ленън. Към 14.00 в апартамента на Джон в „Дакота билдинг” пристига световноизвестната фотографка Ани Лейбовиц, която прави фотосесия със съпругата му Йоко за сп. „Ролинг стоун“. Когато двойката напуска „Дакота билдинг” три часа по-късно за звукозаписна сесия в „Рекърд плант“, Ленън слага автографа си на „Double Fantasy“, който му е предоставен от чакащия пред зданието Марк Чапман.

В „Рекърд Плант“ Джон и Йоко започват работа над сингъла ѝ „Walking on Thin Ice“. Чапман чака шест часа пред „Дакота билдинг“ завръщането на звездната двойка. Когато ги зърва, той извиква: „Господин Ленън!“, след което започва да стреля. Йоко Оно става свидетел на ужасната сцена. Докато кръвта на Ленън изтича, килърът мълчаливо чете страниците на романа на Селинджър „Спасителят в ръжта“.

Когато пристигат полицаите, Чапман им се извинява, че ги е обезпокоил. Ленън е откаран в болницата „Теодор Рузвелт“ и малко по-късно е обявена смъртта му. В спешното отделение в това време звучал хитът на“Бийтълс“ „All My Loving“, припомня изданието.

Трагичната гибел провокира масови протести и мълчаливи демонстрации по цял свят. Смъртта на звездата на „Бийтълс” хвърля в истерична скръб цяло едно поколение, чиято единствена цел бе мирът на планетата.

Джон Уинстън Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул в семейството на Алфред и Джулия Ленън. Второто му име е на тогавашния министър-председател на Великобритания сър Уинстън Чърчил. По-късно Джон добавя към имената си и това на втората си съпруга – японката Йоко – и става Джон Уинстън Оно Ленън.

Малкият Джон живее с родителите си в Ливърпул до момента, в който бащата, моряк и търговец, решава да напусне семейството. Майка му го оставя на грижите на сестра си и Джон живее с леля си Мими Смит до навършване на пълнолетие. По време на тийнейджърските си години той развива късогледство и е принуден да носи очила, които заменя в началото на кариерата си в „Бийтълс“ с лещи или специални слънчеви очила. След време обаче се отказва от последните и налага образа си на“очилатия“ Бийтълс.

Джон Ленън е не само големият музикант от най-великата за всички времена група „Бийтълс“, но е и един великолепен поет. Текстът на „Imagine” (Да си представиш) е в превод на рано отишлия си от нас поет Георги Рупчев.

Да си представиш

Да си представиш, че рай няма-
опитай, лесно е.
Че няма ад под нас,
над нас – единствено небе.

Да си представиш – всички хора
живеят с днешния си ден.
живеят с днешния си ден.
не е голям проблем.

Религия че няма,
че не убиваме, не мрем.
Да си представиш – всички хора
живота си живеят в мир.

Да си представиш собственост, че няма
дали ще можеш, брат?
Да си представиш братството човешко
без ненаситност и без глад.

Да си представиш – всички хора,
че си споделят този свят.
Казват ми, че съм мечтател –
ала не съм единствен аз.

Надявам се, че светът ще е единен скоро,
а ти ще тръгнеш с нас.

Песента можете да чуете тук: 

Етикети: