Ленинизъм-мадуризъм

преди 3 години

Случващото се във Венесуела за пореден път доказва, че всеки режим, който обслужва схемите на Русия, обрича народа си на мизерия, а себе си - на провал

Милиони венесуелци протестират срещу мизерията, бедността, дефицита и скъпотията. И това – в държавата, която има най-големите запаси от петрол. Какво всъщност се случва?!


За да обслужи Русия, режимът във Венесуела умишлено срива собственото си производство, като не инвестира и не развива държавната петролна компания. Умишлено не изнася и петрол, но държи цената на горивата в страната убийствено ниски, което пък обрича петролната компания на фалит. Всъщност горивата са единственото евтино нещо във Венесуела. Доходите там са доста по-ниски от нашите, но цените са в пъти по-високи.


Нещо, което ще ви шокира – от 2016 г. Венесуела внася петрол от…САЩ !


Да!
Защото тежкият петрол, който Венесуела вади, се нуждае от по-лек, който те не могат да произведат в големи количества поради остарялата технологична база и по тази причина внасят петрол от рафинериите в Тексас. Поне да задоволят собствения си нужди.
През 2018 г. този внос достигна до 200 000 барела дневно.
Така, вместо да печели милиарди от износ, Венесуела се превърна във вносител.
(Тук можете да прочетете подробностите в „Индипендънт“ – 
https://www.independent.co.uk/…/venezuela-oil-imports-econo…)

Но пък тази политика държи световната цена на петрола висока.
С цел да спаси режима на Мадуро, преди дни Путин му преведе 5 милиарда долара, за да закрепи положението.
5 милиарда, които можеше да даде на окаяните руски болници.
5 милиарда, които открадна от пенсиите на руснаците, като им увеличи пенсионната възраст.
Но това са „трохи“ в сравнение с милиардите, които печели Русия заради политиката на нейния слуга Мадуро. По-точно – над 200 милиарда долара годишно.
Сами може да пресметнете приблизително колко печели Русия при цена на барел от 60 долара и колко би печелила, ако Венесуела залее световния пазар и барелът се срине до 30 долара.
Путин ще фалира за 12 месеца.

Ето защо е изключително важно да удържи режимът на Мадуро, който е наследник на идиота Уго Чавес.
Протестиращите са милиони, а вече има и убити. Режимът явно не се притеснява да стреля срещу невъоръжени хора, сред които има и жени, и деца. Хора, които просто искат нормален живот…