Лудостта се завръща на Балканите!

преди 2 години

"Войната между братовчедите", както я нарича македонският политик Петър Богойески, не дава признаци, че скоро ще затихне!

Дори когато настояват за повече елементи от македонските говори да бъдат застъпени в литературния български език, не е имало спор дали тези говори са български. Известно е, че Гоце Делчев е говорел на литературен български дори със селяните!

В Северна Македония се проведе първият за предизборната кампания телевизионен дебат между лидерите на двете основни партии СДСМ и ВМРО ДПМНЕ. В последните минути, посветени на външната политика г-н Заев и г-м Мицковски се надпреварват кой да изрече по-голяма глупост. Македонският език според двамата съществувал през вековете и Гоце Делчев бил македонски юнак. От тук следва, че според двамата майчиният език на Гоце Делчев бил македонският.

Само че преди повече от 25 години далеч преди да стане премиер Любчо Георгиевски поиска от македонските историци да покажат поне едно листче хартия, което да покаже, че е имало различия между „върховистите“ и „автономистите“ относно езика на основното население в Македония и относно каква да бъде църквата в Македония. За четвърт век никой не посочи нито един подобен документ.

Ще бъдат ли така добри господата Заев и Мицковски да посочат един единствен документ, едно единствено свидетелство, което да ни дава основание да мислим, че Гоце Делчев не е разглеждал българския език като свой майчин!

Любчо Георгиевски далеч не беше единственият фактор в Македония, който призна очевидностите в българската история. Денко Малески – първият външен министър на Независима Македония е последният от дългата поредица от интелектуалци и политици край Вардара, които се опитват да изведат македонското общество от лудостта. Дори режисьорът Дарко Митрески, който посмъртно не може да бъде заподозрян в симпатии към България призова страната да излезе от „големия фалшификат“.

Но къде беше българската дипломация, да стъпи в отворената врата и да слезе в смислен диалог с македонското общество.

Още преди 30 години и на най-незапознатите с положението в Македония трябваше да са ясно, че желанието на младата нация да утвърди своя национален и езиков идентитет по никакъв начин не заплашва българските национални интереси, а напротив!

Къде бяха българската дипломация и българската интелигенция да обяснят на македонското общество, че неговата идентичност – заплашвана от други страни, може да бъде защитена само ако историята бъде обективизирана?

Защо повтаряме обидната за повечето македонци позиция, че македонската нация е създадена изкуствено. Има ли нация на света която да е „естествена“? Нациите са формирани в резултат на дълги исторически процеси, често свързани с жестокости, насилия и изтребления.

Формирането на македонската нация и кодифицирането на македонския език на базата на западните български говори е естествен резултат на трагичната събития, довели до насилственото откъсване на Македония от общебългарската цялост и невинаги адекватната позиция на официална София!


След няколко дни се навършват 107 години от битката при Калиманци – където българската войска спира настъплението на сръбската и не ѝ позволява да се събере с гръцката армия, която настъпва по долината на река Струма. В тази битка Македонското опълчение разбива черногроския корпус. Европейските практики предполагат България, Северна Македония, Сърбия и Черна гора да почетат падналите техни предци заедно. Но вероятно честване няма да има. Днес повечето македонци не могат да си представят, че предците им са се сражавали рамо до рамо с българската армия срещу сръбската и черногорската, в името на собствената си свобода. В тази битка участва единият от синовете на Питу Гули, а другият след 30 години ще бъде част от „българската фашистка окупация“.

Щуротиите, които днес се превърнаха в „мейнстрийм“ в македонския исторически дебат са път за никъде. Но българската дипломация и историческа наука и не намериха пътя и ключа към сърцата съвременните македонци! През последните три десетилетия създаваме нова история на неприятелство и на подозрения. Тази нова история без съмнение ще остави следи в бъдещите отношения между София и Скопие.

Дебатът по Телевизиjа 24

Етикети: * * *