Мадуро призова за избори през 2019 г., но парламентарни. Протест и контрапротест във Венесуела

преди 3 години

Франсиско Янес от военновъздушните сили стана първият генерал на активна служба, който признава Гуайдо

Днес изтича 8-дневният ултиматум, който няколко европейски страни отправиха към Николас Мадуро да организира нови президентски избори във Венесуела. Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия, както и външнополитическият представител на Европейския съюз Федерика Могерини обявиха, че ако ултиматумът не бъде спазен, те ще признаят за държавен глава председателя на парламента Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за президент.

Венесуелският президент Николас Мадуро предложи да бъдат организирани нови парламентарни избори още тази година, въпреки че те са планирани за 2020 година, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Той обаче продължава да отхвърля идеята за предсрочни президентски избори, за които настояват привържениците на самопровъзгласилия се за временен президент Хуан Гуайдо, които днес излязоха на протест. 

Контрапротест беше свикан днес и от самия Мадуро, който обвинява САЩ в организирането на преврат срещу него. Демонстрацията съвпадна и с годишнината от идването на власт на предшественика му Уго Чавес.

Гуайдо обяви, че опозицията ще започне да събира хуманитарна помощ в Колумбия и Бразилия и призова въоръжените сили да не пречат на конвоите да влизат в страната, съобщи АФП.

„Ще продължим да сме по улиците, където винаги сме защитавали свободата, за да постигнем мирно предаване на властта“, каза той.

„Тиранията на Мадуро трябва да спре, и то веднага“, заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в Маями в навечерието на протеста.

Демонстрацията на опозицията е около представителството на Европейския съюз в столицата Каракас и съвпада с изтичането на ултиматума, поставен от шест европейски страни към Мадуро да свика честни избори или ще признаят опонента му Гуайдо.

Такива избори биха били спечелени от опозицията, прогнозира в интервю за „Хоризонт“ професор Гонсалес Фабре от Университета в Каракас, който в момента преподава в Мадрид.

Поддръжниците на Мадуро са на площад „Боливар“ в центъра на Каракас – на десетина километра от протеста на опозицията.

„Лоялност – да, предателство – не“, скандираха привържениците на социалистическото управление и на президента Мадуро. Те бяха призовани от Диосдадо Кабейо – председател на Конституционната асамблея, да дадат адекватен отговор на международната конспирация начело със САЩ с отбелязване на знаковата годишнина.

„За да отпразнуваме първите 20 години на боливарската революция –  идването на команданте Уго Чавес на власт“, каза Кабейо.

Според опозицията именно започналото тогава ляво управление е основна причина за тежката икономическа криза в страната.

Подкрепян от Русия, Китай, Северна Корея, Турция и Куба, Мадуро отхвърля европейския ултиматум и обвинява САЩ в организирането на преврат.

Франсиско Янес от военновъздушните сили стана първият генерал на активна служба, който признава Гуайдо, откакто той се самопровъзгласи за временен президент на 23 януари т.г. Висшият военен каза, че Мадуро държал в постоянна готовност за излитане два самолета.

Гуайдо зове за демонстрации в цялата страна, а също и в чужбина.

Стотици венесуелци се събраха в центъра на Барселона, за да изразят подкрепата си за него. Според испанската статистика броят на живеещите в Испания венесуелци се е увеличил от 165 000 през 2015 г. на 255 000 през миналата година.

В същото време група турски граждани излязоха днес по улиците на Анкара в подкрепа на венесуелския президент Николас Мадуро, съобщава Анадолската агенция. Пред посолството на Венесуела демонстрантите издигнаха лозунги, на които е написано „Не свеждай глава, Турция е с теб“.

Стив Ханке: Валутен борд като в България може да спаси Венесуела

„Единствено въвеждането на валутен борд може да спаси Венесуела“, пише проф. Стив Ханке в материал, публикуван в списание „Форбс“. В него Ханке, смятан за бащата на валутния борд в България, дава примери именно с нашата страна за успешно излизане от тежка икономическа криза с хиперинфлация.

„Първото нещо, което новото правителство на Венесуела трябва да направи, е да убие дракона на хиперинфлацията“, пише Ханке.

Това може да се случи с фиксиран валутен курс към долара и ограничаване на монетарната политика.

Ханке описва опита си с въвеждането на валутния борд в България, подчертавайки, че месечната инфлация през февруари 1997 година е била 242%.

„Сега България е член на НАТО и на Европейския съюз“, изтъква експертът. 

Етикети: * *