Майк Помпео на обиколка в Централна Европа

преди 1 година

Не бива да позволяваме на руския президент Путин да всява раздор между приятели и съюзници от НАТО, изтъкна държавният секретар

Американският държавен секретар Майк Помпео започна от Унгария обиколка в Централна Европа, която включва Словакия и Полша, предаде БНТ. Целта на визитите е противодействие на засилващото се влияние на Китай и Русия. Фокусът във Варшава ще бъде двудневната Конференция за мир и сигурност в Близкия изток, на която Вашингтон се надява да изгради международна коалиция за засилен натиск над Иран.

Закъсняла и необходима – така американската администрация определя обиколката на Майк Помпео в Централна Европа. Американски държавен секретар посещава Будапеща за първи път след Хилъри Клинтън през 2011 г., утрешната визита в Братислава ще е първа по рода си от 20 години.

Майк Помпео отдаде някои антидемократични настроения в Унгария на отсъствието на ангажираност на САЩ при предишната администрация на Обама. „Вакуумът, оставен от нас, беше запълнен от Китай и Русия“, посочи Помпео.

„Присъствието ни тук е от ключово значение. Със сигурност ще повдигнем въпроси за неща, които бихме искали да стоят по друг начин”, заяви Помпео.

Гостът обяви, че ще сподели информация за рисковете от експанзията на „Хуауей“ в телекомуникациите. Майк Помпео каза: „Ако оборудване на „Хуауей“ бъде инсталирано там, където имаме ключови американски системи, за нас ще бъде по-трудно да си партнираме със съответните страни.”

„Не бива да позволяваме на руския президент Путин да всява раздор между приятели и съюзници от НАТО“, изтъкна държавният секретар.

На дневен ред са и енергийните връзки на Унгария с Русия и плановете на Москва да заобиколи Украйна като страна-транзитьор на руски газ.

Унгарският външен министър Петер Сиярто съобщи, че е помолил госта си да насърчи „Ексън-Мобил“ в плановете му за добив на газ в Черно море.

Друга тема са двустранни споразумения в отбраната с Унгария и Словакия, включително сделки за продажба на F-16. Българският външен министър Екатерина Захариева ще представя страната ни на конференцията за Близкия изток във Варшава, която започва на 13 февруари. Целта на Вашингтон е да спечели международна подкрепа за натиск по близкоизточната политика и оръжейните програми на Иран.

На форума ще присъства и американският вицепрезидент Майк Пенс.

Етикети: * * *