Македония и НАТО подписаха присъединителен протокол

преди 2 години

Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров благодари на премиера Бойко Борисов, че го е окуражил да подпише договора за приятелство с България, който е очертал пътя в тази насока

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че това дава началото на процеса на ратификация и изрази надежда той да премине плавно, така че Македония скоро да бъде пълноправен член, като през това време извърши необходимите реформи, предаде БНР.

Никола Димитров и Йенс Столтенберг след подписването на протокола
Снимка от сайта на БНР

„От днес ваши представители ще седят заедно с нас на тази маса като поканени на срещите на НАТО. Фактът, че ставате 30-ата страна-членка ще ви даде дългосрочна стабилност, сигурност и суверенитет. Вие ще помагате за очертаването на политиките на НАТО и ще вземате решения заедно с нас. В същото време ще напредвате в реформите за членство в ЕС. Ние споделяме общи ценности и ангажименти за свобода, демокрация и човешки права“, заяви Столтенберг.

От своя страна министърът на външните работи на Македония Никола Димитров благодари на премиера Бойко Борисов, че го е окуражил да подпише договора за приятелство с България, който е очертал пътя в тази насока, и заяви:

„Това пътуване ни направи по-зрели и от гледна точка на развитието на последните събития, и с това, което постигнахме със съседите си, Показахме, че можем да поемем нашите отговорности да се изправим пред проблемите и да ги решим. В рамките на няколко дни ще решим и последните оставащи проблеми с всеки от нашите съседи. Границите ни са подсигурени и можем да играем роля, която е изключително успокояваща за региона, в който все още има точки на несигурност.“

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО ще се съберат в Лондон за 70-годишнината на Алианса през декември.

Етикети: * *