Македония очаква да подпише протокол за присъединяване към НАТО още тази седмица

преди 2 години

Столтенберг обеща и поканата да дойде скоро

През тази седмица или в началото на следващата Република Македония ще подпише протокола за присъединяване към НАТО. Това съобщи в понеделник външният министър на страната Никола Димитров на пресконференция в Министерството на външните работи.

„През тази седмица или в началото на следващата ще подпишем протокол за присъединяване към НАТО и след ратифицирането на протокола в гръцкия парламент ще получим място в Северноатлантическия съюз“, каза Димитров.

Външният министър на Македония изрази също и надежда, че протоколът ще бъде одобрен в парламентите на всички страни-членки на НАТО. Според него след ратифицирането на протокола от гръцката страна ще влязат в сила измененията в Конституцията на Република Македония, които предвиждат промяната на името на страната на „Република Северна Македония” в съответствие със Споразумението от Преспа с Атина.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред „Политико“, цитиран от вестник „Катимерини“, че Македония може да очаква покана за присъединяване към НАТО скоро след като Гърция ратифицира Преспанското споразумение.

Столтенберт обяви: „Ние ще подпишем протокол за присъединяване към НАТО, ние можем да направим това скоро.“

Генералният секретар на НАТО обаче отбелязва, че 29-те парламента на държавите-членки трябва да одобрят процеса, а ратификацията ще „отнеме известно време“. Той припомни, че на Черна гора й е отнело около година да се присъедини към Алианса през 2017 г.

„Щом се подпишем под протокола за присъединяване, Скопие ще започне да сяда на масата, добави Столтенберг.

Още в деня, в който Гърция ратифицира договора от Преспа, в профила си в Туитър Столтенберг приветства решението на гръцкия парламент и заяви, че очаква присъединяването на Северна Македониякъм Алианса.

.

Етикети: * *