За Македония – прагматично, а не „патриотично“

преди 6 месеца

Македония е независима държава, тя ще избере стратегическите си партньори по техните качества и по тяхното отношение към нея.

Премиерът Зоран Заев на честването на 11-годишнина от основаването на Българския културен клуб в Скопие

Българските интереси в Македония не се намират в миналото, а в настоящето и бъдещето. Безпредметно и непродуктивно е да обръщаме историческия спор в междудържавен и така да превърнем действителните си интереси в заложници на миналото и емоциите. България има конкретни интереси в Македония, не по-различни от интересите ни в която и да е била друга съседна страна. Реализирането им е ключово за прогреса на България. Без тяхното постигане няма да има истинско СБЛИЖАВАНЕ с Македония, което е първото условие за истинско стратегическо партньорство. Без сближаване нищо не може да бъде постигнато. Общите ни интереси, цели и успехи са това, което ще ни сближи и ще ни помогне да се преоткрием. Всичко е въпрос на време, на работа и усилия в тази посока. Абсурдно е да се очаква, че процеси, текли десетилетия, могат да бъдат отменени със закон, договор или решение на комисия. Те могат само да създадат условия за работа в тази посока и да придадат официален вид на намеренията за някаква промяна.

Осъществяването ѝ обаче зависи от работата в тази посока – интензивното ни сближаване и общуване, при което ще се самоизяснят много неща. Големият проблем за България не идва от македонска страна, а от неадекватните на съвременната ситуация настроения у нас, които се разпалват от медии и политици зад маската на патриотичното. Огромна енергия е изразходвана в неправилна посока, тъй като идеите ни са унаследени, но не са осъвременени, те не представляват реалните ни интереси и начините, по които могат да бъдат постигнати. На практика България инвестира ресурса си на културна и родова свързаност с Македония в конфликт, с който блокира процесите на сближаване, вместо да превръща родствените ни връзки в стратегическо партньорство. Това чудесно обслужва чуждите, а не българските интереси в Македония. Нужен ли ни е такъв патриотизъм? Не, нужен ни е прагматизъм.

Нека погледнем нещата през призмата на прагматизма, за да си дадем сметка за някои неща, които през изпотените от викове очила на патриотизма остават невидими за обществото ни. България има няколко прости интереси в Македония, които са от стратегическо за нея значение.

Какви са те?

Независимостта на Македония разрешава постепенното ѝ откъсване от сръбското влияние, но за това е необходимо прочистването на държавата от югослужбите . България не може да се намесва в македонските вътрешни работи, но има свободата да подкрепя тези политически субекти, чиито програми са най-близки до нашите интереси. В този ред на мисли можем да си честитим победата на Стево Пендаровски, който обеща, че ще прочисти държавата от УДБА. Искам да подчертая, че една от традиционните грешки у нас в отношението към политиците в Македония е приравняването на политическите субекти в България с тези в Македония по политически семейства и външни белези. За да съм ясен, ще спомена, че ВМРО ДПМН води яростна антибългарска политика в продължение на 11 години. В същото време СДСМ са сочени като наследници на сърбо-комунистите в Македония. Да, но партията на сърбите в Македония не даде подкрепата си за СДСМ, а напротив, за кандидатката на ВМРО. Така направиха и крайно левите с аргумента, че Пендаровски е по-ВМРО кандидат. Ако българската страна е толкова влюбена в историята, защо не претендира, че името ВМРО не може да бъде използвано, още по-малко от антибългарска партия?

За да може да се възползва от положението си на сърце на Балкнаския полуостров (хинтерланд), България се нуждае от влияние в Македония и от стратегическо ѝ партньорство. За да постигне влияние, е нужна голяма културна и медийна свързаност. България може да отвори трудовия си пазар за работещи от Македония, имайки предвид недостига на работна ръка у нас и липсата на езикова бариера. Това не беше възможно през епохата на Югославия, защото Македония и България на практика бяха част от два геополитически блока. Следователно България има интерес Северна Македония да е част от ЕС и от НАТО. Очевидно всякакво заплашване със спиране на процесите по присъединяването ѝ към ЕС и към НАТО ни лишават от шанса да натежим геополитически на картата на Европа и света. България трябва да реализира Коридор VIII, гарантирайки си по-добра свързаност с ЕС, и  да си върне ролята на кръстопът, свързвайки Бургас с Адриатическо море и пресичайки Коридор VIII изток-запад с единствения европейски коридор, който минава през България – Видин- Кулата (с разклонение към Бургас). В същото Време Гърция има интерес да не бъде изолиран от Централна Европа в посока север- юг (през Македония) – за нея също е важно Македония да не попада под влияние, което може да я превърне в пречка за свързаността ѝ с ЕС. Поради недоразвитата инфраструктура Видин-Кулата-Солун Гърция търси друг път за стоките от Солун към ЕС, а България не може да използва Солун като пристанище.

Какво правят двете страни по решаването на сходни въпроси?

Що се отнася до свързаността между Гърция и Северна Македония
на масата стои проект за заем за свръхскоростна железница Атина-Будапеща-Берлин със скорост от 360км/ч във втората фаза и 200км/ч в първата. Съпоставено със сегашните параметри на Коридор 8 (100км/ч за Македония), който в българската си част включва и най-бавната влакова линия в ЕС (Кюстендил-Гюешево), картината е ясна. За да има стратегическа тежест и реално икономическо измерение жп връзката Коридор 8 трябва да е високоскоростна железница, позиционирана през централна Македония – линия, която Царство България е започнала да строи.

Гърция и Македония са свързани с магистрала, строят се нови гранични пунктове, а в същото време ние от години не можем да реализираме ГКПП Клепало. Свързването на газопреносните  мрежи на Гърция и Македония предстои, както и заявката на Скопие да участва в ЛГ порта в Ксанти. Петролната рафинерия в Македония „Окта“ е собственост на гръцка компания, както и най-голямата банка Стопанска банка. Споровете между Атина и Скопие не пречеха на икономическите връзки.

Действително в Македония има български банки и бизнес, но за разлика от гръцкия бизнес те не са в „партньорски“ отношения с българската държава и интересите ѝ. Алексис Ципрас пристигна в Скопие с огромна бизнес делегация. Кога ще видим същото от наша страна? Защо да няма агенция за инвестиции и предприсъединителна помощ за Македония? Атина пое безплатно да охранява въздушното пространство на Северна Македония и гласно подкрепя Македония в евроатлантическата ѝ интеграция след подписването на договор, който също като нашия е обект на спор в двете общества. Работата на историческите комисии е незабележима и „споровете“ от миналото не пречат на засилването на връзките помежду им. София в лицето на министър Каракачанов заплаши с бойкот на членството в НАТО. Непрекъснато се вглеждаме в миналото за сметка на бъдещето,  не работим с бизнеса и не създаваме условия за него. Накрая се оправдаваме с Гърция, че ни пречи с това, че си върши работата и гради добри отношения с Македония или че ни заобикаля, удобно забравяйки, че ние сме им затворили вратата.

Македония е мястото, където ще се градят и отношенията между София и Атина. Ако сме истински партньори, Атина няма да има интерес да поддържа сръбското влияние в Македония и ще е много по-отстъпчива относно българското влияние. Такова партньорство ще гарантира развитие на Балканите и ще намали турското и руското външно влияние в региона.

Ще спечелим ли още един партньор, или с поведението си София ще стимулира оста Атина-Белград, която беше толкова фатална за нас през 20 век. Българската идея в Македония няма съюзник не защото светът е срещу нас или не знае история, а защото сме неспособни да спечелим съюзници, показвайки, че ние можем да произведем нова среда на сигурност стабилност и развитие на Балканите. Само така хората в Македония и международната общност ще ни подкрепят. А за това е изисква да помагаме, да градим, да защитаваме, а не да заплашваме, блокираме, обиждаме и в края на краищата да не правим нищо полезно.                                        

И накрая – Македония е независима държава, тя ще избере стратегическите си партньори по техните качества и по тяхното отношение към нея. България има две предимства пред останалите – само заедно можем да се реализираме като „сърцето“ на Балканите и  културно-родовата ни връзка с Македония. Ще  успеем ли с дела, а не с исторически факти да се погрижим за България и Македония – не за историята им, а за хората и за бъдещето им? Вярвам, че сме способни, но трябва да  превъзмогнем предубеждението си към Македония. Иначе няма как да сме свидетели на промяна, защото ние сами рисуваме измислени образи, вярваме в тях и живеем в измислен свят.

Етикети: * *