Македония за македонците

преди 3 години

Македония принадлежи на всички македонци, независимо от етническата им принадлежност, религията, политическите им убеждения, езика, на който говорят или който припознават за майчин.

От Петър Богойески; Татковина

Петър Богойески

„Македония е македонците“ е догмата на ВМРО! Догмата е нещо, което не се коментирана, не се критикува. С нея не се полемизира… тя е абсолютната истина. Точка по въпроса! Мнозина ще кажат, че това е твърдение без доказателства.

Така е, затова е догма.

Но трябва да се знае каква е същността на догмата, а не тя просто да бъде размахвана. Каква е същността на догмата на ВМРО?

В едно изречение, Македония принадлежи на всички македонци независимо от етническата им принадлежност, религията, политическите им убеждения, езика, на който говорят или който припознават за майчин, и т.н.

Което ще рече, че за ВМРО македонската нация винаги е била и трябва да остане политическа нация. Това не е етническа категория.

Македонци са всички граждани на Република Македония.

Има ли днес етнически македонци? Да, разбира се. Аз съм един от тях. Не само защото съм се родил такъв, но и поради моето  самоопределение. А то е по-важно от това какъв съм се родил.

Но да се разберем. Когато пиша за ВМРО, нека не разбираме ВМРО ДПМНЕ. Далеч съм от това.

Бъдещето на тази страна е, да повторя,  това, което произлиза от догмата на ВМРО. Това е утвърждаването на съвременната македонска политическа нация, към която всички в страната ще имаме чувство за принадлежност. Македонисти, „антични македонци“,  македонски българи, … албанци и сърби, … турци и власи… всички ние ще бъдем деца на Републиката, всички ще бъдем македонци!

Така ще живеем щастливо и весело. Простете ми, че не съм цитирал всички, има много различни общности. В моето писание имам предвид всички. Само така тази максимална „Македония на македонците“ ще открие истинския смисъл за своето съществуване.

В действителност той е бил предложен от някогашното ВМРО. Уви, някои македонски политици, слепи и с ограничен кръгозор, обещават „възкресение на македонизма“, концепцията, която претърпя пълно поражение. Квазимакедонизмът, насърчаван от господата Груевски и Иванов, заслужава психиатрично наблюдение и би накарал кожата на бащите на оригиналния македонизъм да настръхне.

Ние, продължителите на каузата на ВМРО, трябва да заложим на „догмата на ВМРО“ и да я предложим като решение за съвременната македонска държава.

Да не лъжем! Времето на етносите си отива. Вече не се знае кой как е създаден. Ако искаме съвременната македонска нация да оцелее, трябва да сме наясно, че тя може да оцелее само като политическа нация! В нея да има място за всички нас. Само тогава ще можем да посрещаме всякакви искания от София, Атина, Белград, Тирана, Прищина, Брюксел, Берлин, Париж…, като си подсвиркваме. Те ще лаят, но ние ще вървим напред. Като в поговорката: „Кучето си лае, керванът си върви“. Това ще правим и ние в задаващите се исторически времена. Трябва да се подготвим за онова, което ни очаква.

Страхливите политици ни предлагат миналото за бъдеще. Предлагат ни остарели мерки, уж да спасим себе си.

Това е катастрофа за Македония и македонците.

Тези политици ни предлагат миналото, защото нямат смелост и не знаят как да ни предложат бъдещето. Страхуват се от новото модерно и реалистично бъдеще. Те са меркантилни. Искат да залагат само „на сигурно“. Те имат само интереси. Според тях единствено по този начин ще постигнат определен успех, ще спечелят нещо за себе си, ще постигнат лична реализация, но ще опропастят народа си.

 Ще го доведат до нова национална катастрофа.

Както направиха с проклетата  „Македония за всички“. Сега я възраждат като рецепта за бъдещето. Толкова ли нямат поне малко съпричастност към народа си, към съседите и приятелите си, до такава степен ли са готови да постигнат успех, минавайки през трупове?

Така постъпва само едно македонЧе  с малко „М“, и главно „Ч“.

Официална София никога не е имала капацитета да се справи с македонския въпрос! Няма го и днес, два века откакто съществува този „въпрос“. Затова и появата на „македонския сепаратизъм“ е бил оправдан и необходим процес и получи подкрепата на нашите дядовци, изправени пред реалността, произтичаща от неспособността на софийския елит! Поздравления за македонските сепаратисти! Бъдещите поколения повече от нас днес ще бъдат благодарни за сепаратизма на дедите. Ние вече сме изгубено, преходно поколение, забравени от Господа. Но онези, които идват след нас, ще видят ползата от решението на предците отпреди век-два.

Ще сме македонци от македонската Швейцария на Балканите! И всичко ще бъде решено … нито Гоце ще бъде проблем, нито Слънцето от Вергина, нито Яне Сандански ще излезе от гроба, както Гоце се надигна през последните месеци, … нито Хасан Прищина ще бъде проблем. Те с Тодор Александров ще си останат приятели, каквито са били… Ще сме щастливи с караджицата*, никой няма да я оспорва, най-малко клетите бугари, или българи – наричайте ги както ви харесва. И Новакович, и Пашич ще имат спокоен сън, … дори помирението между Абдул Хамид Втори и Сандан паша ще остане вечно! Друг изход нямаме.

Днес се будят духове от миналото. Ако ги събудим, ще ни се е… майката! По-добре да ги оставим на вечен покой.

А тези политици, които ни предлагат миналото за бъдеще, най-добре да ги пенсионираме час по-скоро, докато не се хванат сериозно да работят. Защото тогава в страната ще стане по-зле от времето на робствата. Да побързаме, докато имаме време.

Старата ВМРО ни остави завещание да продължим, така че нека продължим, без романтиката на“Груево“ ВМРО“!

Или си ВМРО, или не си!  Не може едновременно да си и да не си!

Не е ВМРО-вец този, който кисне по комисиите и чака нещо да изкяри! ВМРО-вецът е нова порода европейски македонец! ВМРО-вци бяха и ще си останат авангардите на Македония! Нека да не оставим бъдещето на Македония в ръцете на шепа шушумиги от „комитетите“! Те ще съсипят Републиката во веки веков!

Знам, че това, което предлагам, е лудост! Знам! Но поне не е глупост! Това е най-важното Да имаме смелост да извършим лудост, а не глупост! И все пак това не е хазарт. Това е рецептата за сигурно бъдеще. Проверена. Скъпо платена. В това бъдеще има място за всички. Всеки ще го намери и ще може да направи достоен филм, в който да живее до края на живота си. Объркват ме ВМРО.вците, които говорят за ЕС и НАТО. Добри хора, възнамерявате ли най-накрая да се изправите и да кажете:

„СТИГА!? Ние искаме Македония за македонците. Искаме Македония да бъде всичко!“

Или ще бъдете възхитени от крякането си, докато се доберете до някаква служба, пък каквото ще да става с Македония. Важно е да заемете някой министерски стол!

Нека повторя, особено за всички вас: Бъдещето на Македония е заложено в „догмата на ВМРО“! Не  на ВМРО ДПМНЕ, разбира се. Принципите на тази партия днес се купуват и продават всеки ден… Говоря за ВМРО!

Македонецът обича да бъде със силните! Няма нищо по-силно от „догмата на ВМРО“?!?

Има ли нещо по-силно от Идеята?!? Кой не иска да живее в „Швейцария на Балканите“?!? Само глупак не би искал. Както всеки иска да живее в онази, европейската Швейцария! Особено албанците. Отдавна много от тях заминаха за Швейцария и днес виждам, че все повече и повече македонци правят също. Това означава, че албанците могат естествено да изоставят „Тиранската платформа“ като „сръбска работа“ и да приемат „швейцарската платформа на Балканите“. Албанският въпрос също се решава с тази „догма“!

Няма да има двунационална държава!

Защото реално не сме такава! Възможна е многонационална Македония. Защото тя реално е такава! Имаме шанс да създадем Швейцария на Балканите. Нека не пропуснем този уникален шанс. Втори такъв няма да има!

*Караджица – сръбски вариант на кирилицата, създадена от сръбския езиковед Вук Кададжич (1787 – 1864 г.), частично въведена в Македония през 1945 г.

Петър Богойески е активист на ВМРО ДПМНЕ. След падането на Груевски от власт оглавява т.нар. реформатори в партията. Търси международна подкрепа. Ръководствата на българските партии от ЕНП му показват хладен прием и продължават международно партийно сътрудничество с отявлено антибългарското и антиевропейско ръководство на ДПМНЕ.

Етикети: * * *