Македонският премиер удостои българско честване

преди 2 месеца

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и кандидатът за президент на неговата партия СДСМ Стево Пендаровски уважиха честване на Българския културен клуб

Премиерът Зоран Заев на тържеството на Българския културен клуб в Скопие
Снимка на Канал 5

Когато Българският културен клуб бе основан преди 11 години, за много македонски националисти самото твърдение, че в Македония живеят домородни българи беше определяно като дръзка провокация към македонската национална чест. През 2007 г. по време на честванията на подвига на Мара Бунева в Скопие се стигна до хвърляне на димки и до побой.

Още със създаването си Българският културен клуб в Скопие (БККС) си постави за задача да нормализира отношенията между България и Македония, да позволи на македонските българи и на македонците с осъзнат български произход да преодолеят репресиите, страховете и притесненията си. Клубът винаги е проповядвал толерантност към различните чувства и виждания, но непримиримост към лъжите и фалшификациите на историята.

Председателят на БККС архитект Лазар Младенов още тогава настояваше, че спорът с Гърция не е за името, а за съдържанието, което се влага в него. Клубът изпрати специален меморандум до македонските власти в този дух. За него македонските българи не са „малцинство“ или някаква отделна група, а неделима част от македонския народ.

БККС винаги да е предпочитал да запазва партийна неутралност и е проявявал готовност да сътрудничи с всички партии в Македония и в България.

Но след като режимът на Никола Груевски заигра открито по свирката на Путин и Вучич и на практика блокира приемането на Македония в НАТО, БККС подкрепи опозиционната СДСМ. За първи път от десетилетия неговите членове развяха българския трикольор насред Скопие по време на протестите срещу правителството на ВМРО ДПМНЕ през 2015 г.

Днес историята ни поднесе една от своите чести иронии. Не последователи на исторически българската организация ВМРО, а представители на СДСМ, т.е. бившите комунисти, които по време и след Втората световна война развиват тезата за отделен македонски народ, направиха историческата крачка.

На 11-ата годишнина от Създаването на БККС честването беше почетено от премиера Зоран Заев и от кандидата за президент Стево Пендаровски.

В обръщението си премиерът Заев заяви, че придобивките от Договора за добросъседство и приятелство са огромни, а построяването на коридор номер 8 ще засили бизнес връзките.

„Наша обща цел на двете държави е търговският стокообмен да достигне до един милиард евро“,

– заяви Зоран Заев, както предаде за Приоритети заместник- председателят на БККС Мирослав Ризински, който е и директор на сайта „Татковина“.

Ако ние, политиците, се намесим, само ще замътим работата, затова в комисията присъстват само специалисти“,

заяви кандидатът за президент Стево Пендаровски.

На събитието присъства и българският президент (2012 -2017) Росен Плевнелиев. Слово произнесе и посланикът на Република България.

Видеообръщения направиха българските евродепутати Андрей Ковачев и Сергей Станишев.

Междувременно стана ясно, че съвместната историческа комисия не е постигнала съгласие как заедно да честваме Гоце Делчев. Очевидно ще е нужно време и търпение. Но усилията и добрата воля дават плодове.

Трябва да си даваме сметка, че за да накараме македонците да признаят ясно и гласно нашата обща история, не е достатъчно да им показваме неопровержими исторически документи. Трябва да изглеждаме добре и да сме уважаван и влиятелен член на общността, в която Северна Македония иска да намери място.

Екип „Приоритети“ поздравява Българския културен клуб в Скопие за прекрасно свършената досега работа!