Макрон предизвиква национален дебат за реформа на политиката

преди 9 месеца

"Ако всички са агресивни към всички останали, обществото се разпада", пише президентът

Ким Уилшър, Париж, „The Guardian“

Еманюел Макрон стартира двумесечен „голям национален дебат“ във Франция с отворено писмо от 2330 думи към страната. Френският президент се надява, че с публични консултации с цялата нация ще успее да уталожи широкоразпространения обществен гняв от възхода на движението на „жълтите жилетки“ и гражданските вълнения из цяла Франция .

В писмото Макрон казва, че е отворен за идеи и предложения и е категоричен, че правителството няма да се върне към предишни реформи или ключови мерки в предизборната си кампания през 2017 г.

“Няма забранени въпроси – пише Макрон. – Няма да се съгласим на всичко, това е нормално, това е демокрацията. Но поне ще покажем, че сме хора, които не се страхуват да говорят, да обменят мнения и да провеждат дебати. И може би ще открием, че дори може да се съгласим въпреки нашите различни убеждения. И че това ще става по-често, отколкото си мислим. „

Макрон е потресен от жестокостта на почти двумесечните яростни  протести на „жълтите жилетки“. В събота бе деветият уикенд на демонстрациите в цяла Франция.

Писмото слага началото на национални консултации, в които гражданите са поканени да дадат своите мнения по няколко основни теми: данъчно облагане; организацията на държавата и нейната публична администрация; екология, гражданство и демокрация.

Посланието на Макрон поставя редица въпроси, включително: какви данъци трябва да се понижат; какво намаляване на разходите може да бъде приоритет; има ли твърде много администрация; как може да се окаже по-голямо влияние върху хората, които управляват страната.

Макрон казва, че събраните по време на дебата предложения ще изградят нов „договор за нацията“, ще повлияят върху правенето на политика и ще оформят позицията на Франция по национални, европейски и международни въпроси.

„Така възнамерявам с вас да превърнем гнева в решения“, пише той.

Приемайки, че всички искат данъци, които са „по-справедливи и по-ефективни“, той обаче отправи предупреждение, свързано с нереалистичните очаквания, добавяйки, че не може да има спад в данъчното облагане без намаляване на публичните разходи.

Макрон и неговата центристка администрация са подложени на силен натиск от ноември м.г., когато общественият гняв срещу въвеждането на екологичен данък върху бензина и дизела предизвика движението на „жълтите жилетки“. Въпреки че данъкът беше отхвърлен, протестите се разшириха и се превърнаха в  антиправителствени.

Извън градовете „жълтите жилетки“ продължават да блокират кръгови кръстовища из страната с искания за намаляване на данъците върху храните и основните стоки и по-ниски социални такси. В събота отново имаше сблъсъци между полицията и протестиращите в много френски градове с обвинения в насилие и от двете страни.

В писмото Макрон пише, че не приема „никаква форма на насилие“, включително „натиск и обиди“ срещу „избрани от народа представители, журналисти, държавни институции или държавни служители“.

„Ако всички са агресивни към всички останали, обществото се разпада“, пише той.

Макрон обещава да даде заключенията си в рамките на един месец след края на консултациите на 15 март.

Писмото завършва така: „В увереност. Еманюел Макрон ”.

Етикети: * *