Макрон вдигна бялото знаме пред „жълтите жилетки”

преди 1 година

Президентът заяви, че няма да толерира насилието, но разбира социалното недоволство и е готов на диалог и на "нов договор с нацията".

„Днес ние сме длъжни да възстановим нашия общ социален проект в името на Франция и в името на Европа“, заяви в  специално телевизионно обръщение френският президент Еманюел Макрон в понеделник, предадоха световните агенции.

Това стана след седмици на ожесточени протести във Франция, които принудиха Макрон да преразгледа политиката си и да вземе активна позиция за преодоляване на кризата, породена от недоволството на т.нар. жълти жилетки. Той заяви, че няма да толерира насилието, но разбира социалното недоволство и е готов на диалог и на „нов договор с нацията“.

През последните 40 години условията се влошиха, а разликата между съсловията се увеличава, констатира той. Това било причината за активното му включване в политиката,  защото искал да промени тази несправедливост.

В понеделник президентът  обяви „извънредно положение в икономиката и социалното дело”. Целта на това, според него, е съживяване на икономиката и връщането на достойнството на французите, така че те да заживеят по-добре от труда си.

Президентът обяви, че от началото на 2019 г. минималната заплата във Франция се вдига със 100 евро, извънредните работни часове няма да се облагат с данъци. Подобно данъчно освобождаване се обмисля и за евентуален. А на французите, които имат доходи  по-малки от 2000 евро месечно, ще им бъдат възстановени данъците.

Макрон каза, че разбира трудната съдба на пенсионерите и големите семейства и колко е трудно за бедните в тези дни.

Френският президент изтъкна още, че ще се опре на гражданското общество, като призова и  богатите да дадат своята дан в справянето със социалната криза.

„Големите компании ще бъдат призовани да подкрепят усилията. Аз ще ги събера и ще вземем решения през следващата седмица“,

подчерта президентът и призова всички работодатели, които имат възможност, да предоставят още тази година на работниците си премия, които също ще бъде освободена от облагане.

Държавният глава потвърди желанието си да се бори с укриването на данъци, да сложи край на ненужните данъчни облекчения и да контролира по-добре публичните разходи. Но призна, че облагането на високите доходи с нови данъци се е провалило и за целта мисли да обложи движимото имущество на богатите.

Френският президент заяви, че осъжда насилието и методите, използвани от много протестиращи. Но той разбира гнева и възмущението на французите, които нямат достатъчно пари, за да издържат семействата си.

„Гневът, който се изразява днес, е справедлив и заслужаващ уважение“

заяви Макрон.

„Но никой гняв не оправдава насилието срещу полицаите“.

Президентът призна, че с думите си сигурно е засегнал някои от французите, но иска тази вечер те да бъдат съвсем наясно, че той се бори да променя съществуващата система, защото иска да служи на страната, която обича.

Президентът обяви, че ще започне срещи с френските кметове, за да обсъдят проблемите на всеки регион, за да намерят решения за всеки местен проблем и обеща редовно да се отчита за постигнатото

Протестите на  „жълтите жилетки“ започнаха като реакция срещу екотакса, която би повишила цените на горивата, но с течение на времето разшириха обсега си, засягайки неравенствата, данъчните тежести, ерозията на покупателната способност и бедността.

Последното обръщение на Еманюел Макрон беше на 27 ноември – в 10-ия ден от протестите. Тогава той беше категоричен, че няма да промени политиката си за горивата и данъците върху тях. Седмица по-късно президентът обаче  отмени вдигането на акциза.

Часове преди обръщението на Макрон френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че президентът на Франция трябва да обедини страната, разделена от силите на глобализацията и да сложи край на антиправителствените протести, които ще намалят икономическия растеж с около 0,1 процентни пункта през последното тримесечие на годината  и ще навредят на имиджа на Франция сред чуждестранните инвеститори. „Страната ни е дълбоко разделена между онези,които виждат, че глобализацията ги е облагодетелствала, и другите, които казват… глобализацията не е възможност, а заплаха“, изтъкна Льо Мер. 

Етикети: *