Манбидж ще бъде превзет до дни

преди 4 години

Кюрдски, сирийски източник, пожелал анонимност разкрива пред сайта „Баснюз“ за постигнатите до момента политически споразумения, за бъдещето на териториите, контролирани от про-кюрдските Сирийски демократични сили /СДС/ в тази арабска страна.

Става въпрос за 30% от територията на Сирийската арабска република (САР). Според източника, изтеглянето на САЩ от Сирия е следствие на отхвърлянето на първоначалната оферта на Вашингтон към партията Демократичен съюз (PYD), която е политическото крило на СДС, чиято основна композанта са прокюрдските Части за народна защита (YPG). Предложението на САЩ е било да се състави едно

„партньорско правителство“ на територията от Африн до Айн Диуар (на турско-сирийско-иракската граница).

Реално така се сливат двете съществуващи до този момент формирования – „кюрдско-американското“ (заемащо 30% от националната територия) и „турското“ (9% от тази територия). В това управление е било предвидено да влизат опозиционният политически субект Сирийски национален съвет, базиран в Риад, военният субект „пешмерги на Рожава“ (ПР) – сирийски кюрди, формирани и тренирани от армията на иракски Кюрдистан и PYD.

Споразумението за влизането на ПР на сирийска територия от Ирак е било подписано от САЩ, Турция, Франция и Саудитска Арабия.

Според източника изтеглянето на САЩ от Сирия е реакция на Вашингтон към отказа на PYD на тази оферта.

По мнението на въпросния добре запознат събеседник, лидерите на управляващия кюрдски политически субект в Сирия се опитвали да спасят себе си и поради тази причина са изпратили делегация в Париж и Москва. Всъщност във Франция те почукали на „американска врата“, не само във военно-стратегическо, но и в политическо отношение. Кюрдите поискали от френските военнослужещи да наложат „зона, забранена за полети“ в Северна Сирия. В Париж им е било казано, че Франция ще остане в Сирия с около 1000 военнослужещи, пилоти на самолетите Рафал и артилеристи, но няма потенциал да наложи такъв тип зона.  

Пред кюрдската управляваща партия в Сирия сега има втори план за разпределение на териториите, които са под негов контрол. Провинциите Дейрезор, Хасаке (в която е и регионалната столица Камишлу), Дирик и останалите райони, които са с преобладаващо, както кюрдско, така и арабско население, минават под контрола на сирийския режим. В същото време там ще бъде упражняван своеобразен външен, руско-американски кондоминиум. Ако това стане, провинция Едлиб ще премине под руски контрол, т.е. Турция трябва да оттегли подкрепата си за бунтовниците.

Според източника съществува „смислово споразумение“ между Русия и САЩ за прогонването на иранските войски от тези територии, а в замяна САЩ ще позволи в провинциите Дейрезор и Хасаке, да бъде символично издигнато знамето на Сирийската арабска република. Също така Вашингтон ще се съгласи правителството в Дамаск да се възползва от нефтените и газовите находища, които се намират в тази част на Сирия. В същото време там не трябва да има представители на сирийската армия. Заедно с това териториите на сирийско-турската граница от Рас ал айн (някъде в центъра на 910 км-граница), минавайки през Кобане, Тел Абиад, Манбидж и Ракка ще влизат в територия, под контрола на Турция.

В този смисъл

Манбидж, който е в най-западната точка на териториите, контролирани от СДС, ще бъде превзет до дни от Турция.

Последната е дислоцирала там вече два отряда със спец-части. Според източника операцията ще бъде реализирана с мълчаливото съгласие на официален Дамаск. Последният вече е изпратил подкрепления на СДС в село, отстояващо на 25 км от този град. Ситуацията е сходна с тази в Едлиб, при която влизането на турски войски е санкционирано от Дамаск, чрез Москва, договорила се с Анкара на преговорите в Астана.

Според източника, ако бъде приложен втория план кюрдските сирийски въоръжени сили (армия YPG и полицейски сили Asayish) ще вземат статут на „подпомагащи сирийския режим въоръжени сили“. Те ще бъдат на заплата на военното ведомство на Дамаск и ще бъдат под командването на офицери на режима и иранските паздарани. В техните територии обаче няма да има редовна сирийска армия.

Източникът разкрива защо PYD е против разполагането на бойците на ПР в неговите територии. Според него това означава неговия край, тъй като всички бойци на YPG ще преминат под знамената на иракските пешмерги. Интересното в случая е, че

първоначалната американска оферта продължава да е валидна дори след бъдещото превземане на Манбидж и Тел Абиад от турската армия.

В предварителните договорки и съгласно двата сценария, тези райони са в т.нар. „турска зона“. Зависи дали обаче PYD ще се съгласи да подели властта с кюрдските опозиционни (на официален Дамаск) военни и политически субекти. Ако това не стане, тогава влиза втората оферта, по силата на която кюрдските сили ще бъдат под командването на Дамаск.

Има и трета опция…а именно лидерите на PYD и YPG да отидат в планината Кандил, където е понастоящем седалището на Кюрдската работническа армия (ПКК). Всъщност дори последната се е мобилизирала, за да извлече полза от създалото се положение. ПКК изпрати делегация в Дамаск и руската военна база Хмеймим, в която са включени поне двама от триумвирата, понастоящем ръководещ организацията. Става въпрос за лидерите Мурад Караилан и Джамил Байек. Те предлагат на официален Дамаск и на Русия да бъде възстановено положението, отпреди 1998 г. когато беше заловен историческия лидер на ПКК Абдуллах Йоджалан. До тази година официалното седалище на ПКК беше в Дамаск, който използваше кюрдите като инструмент за натиск върху Анкара. Москва обаче не е ентусиазирана за подобен тип сценарий,тъй като това означава да се обтегнат отношенията ѝ с Анкара. Източникът счита, че САЩ ще останат в страната дори, ако официално обявят изтеглянето си от Сирия. Според него те оставят широка мрежа от информатори, пълен контрол върху въздушното пространство над кюрдските райони, няма да допуснат на никаква цена Иран там, както и няма да подарят безвъзмездно нефтените и газовите находища на Русия. Нещо повече, местни източници отбелязват, че САЩ са започнали да строят две нови бази в Западен Ирак, в непосредствена близост до границата със Сирия.

В близките седмици се решава как ще изглежда сирийски Кюрдистан, кой ще управлява там, какъв ще е обхватът на турската интервенция и най-вече каква ще е съдбата на про-Йоджалан субектите YPG и PYD.

Етикети: