Мария Гроздева спечели Световната купа и се класира за рекордна седма Олимпиада

преди 3 години

Тя има злато от Сидни и Атина

Прославената ни състезателка по спортна стрелба, двукратната олимпийска шампионка Мария Гроздева спечели състезанието на 25 метра със спортен пистолет от Световната купа по стрелба в Пекин. Тази победа й даде квота за участие в Олимпийските игри в Токио догодина.

Снимка Интернет

В китайската столица Гроздева влезе във финала с шести резултат (587 точки), на шест точки зад лидерката Моника Карш от Германия. Постижението на Карше (593 т.) е само на точка от световния рекорд на Диана Йоргова.

На финала Гроздева обаче завоюва първото място с 36 точки. Втора остана унгарката Вероника Майор с 35 т., а трета е гъркинята Анна Коракаки с 30 т. Другите две българки останаха далеч назад. Антоанета Бонева се класира 8-ма, а Мирослава Минчева завърши на 44-та позиция.

46-годишната Мария Гроздева е президент на Българския стрелкови съюз.  Тя ще участва за рекорден седми път на Олимпийски игри. Мария има олимпийски титли в стрелбата с малокалибрен пистолет от Сидни 2000 и Атина 2004. Тя има и три бронзови медала с пневматичен пистолет – Барселона`92, Аталанта`96 и Атина 2004. Участвала е още на олимпийските игри в Пекин (2008) и Лондон (2012).

Мария Гроздева е родена на 23 юни 1972 г. в София. Със стрелба започва да се занимава на 11-годишна възраст. На 14 години покрива норматива за „майстор на спорта“. Завършва ВИФ със специалност спортна стрелба. Омъжена е за Валери Григоров, който е и неин личен треньор. Имат три деца.

Етикети: * *